Despre Magda Oleniuc nu s-a vorbit foarte mult în spațiul public botoșănean, nu sunt articole cu sutele la o simplă căutare pe bătrânul Google. Numele ei a apărut relativ recent, odată cu înființarea la Botoșani a PLUS-ului lui Dacian Cioloș, însă chiar și după intrarea în politică, aparițiile sale nu au fost mai numeroase, ci puține.
Un chip într-o fotografie. La asta s-a rezumat și campania electorală de la finele anului trecut pentru Magda Oleniuc, care nu a apărut vreodată într-o conferință de presă. Au existat voci care au contestat-o. Dar și care au susținut-o.
Magda Oleniuc a reapărut în prim-plan când a fost nominalizată pentru unul dintre posturile de suprefect. Iar imediat după ce a depus jurământul, o fotografie scoasă de la păstrare a dat curs unui val de comentarii pe rețelele de socializare. Magda Oleniuc apărea alături de soții Emma și Cătălin Olaru, dar și mai mulți tineri social-democrați, la o petrecere privată.
O petrecere la care a fost invitată de nașii de cununie, pe perioada în care nu era în politică. Și nici nu avea de gând să intre. Mai ales că s-a căsătorit în urmă cu 18 ani, când nici Cătălin Olaru nu era o figură activă în mediul politic botoșănean.
„Nu am nimic de ascuns. O să vă dau un răspuns punctual, nu am absolut nimic de ascuns, este o fotografie făcută la o zi de naștere, privată. Pusă într-un context greșit, nu poți să-i faci sărbătoritului lista de invitați. La petrecerea respectivă la care am fost erau și persoane care aveau o anumită coloratură politică, dar la fel de bine, persoane care nu au o coloratură politică. Mai mult decât atât, la data la care era făcută fotografia nu m-am gândit niciodată că voi intra în politică”,
Magda Oleniuc, subprefect
Și povestește că a făcut-o într-un moment de răscruce în care familia sa și-a pierdut liantul, într-un mod nedrept. Tatăl său, care i-a fost model de viață, a decedat într-un spital unde a ajuns pentru o intervenție de rutină. Doar că a contactat o infecție nozocomială, ascunsă se pare de medici pentru o anumită perioadă, care dacă ar fi fost tratată rapid și eficient, i-ar fi salvat viața.
În fața acestei pierderi, Magda Oleniuc s-a decis să intre în politică și și-a asumat o misiune aproape imposibilă. Aceea de a încerca să schimbe ceva.
„Vizavi de ceea ce mi s-a întâmplat, cred că trebuie să avem o legătură între politică și societatea civilă. De aceea m-am și implicat, nu ca om politic, pentru personalul medical din Botoșani. Am fost printre primii care în perioada stării de urgență am reușit să strângem donații și să obținem materiale pe care le-am dat celor din spitale. Toți oamenii cu care am lucrat și-au răpit din timp, ne-am folosit banii personali, absolut fiecare dintre noi, am pus la bătaie resursele pe care le-am avut ca să ajutăm. Ăsta a fost semn de mare solidaritate”,
Magda Oleniuc, subprefect
Chiar dacă și-a pierdut tatăl într-un spital, povestește lăcrimând, atunci când a fost nevoie s-a alăturat persoanelor cu spirit civic pentru a ajuta.
Pentru a ajuta mai ales la producerea acelui declic mental general dintr-o profesie sau categorie socială,
„Pentru că m-am gândit la oameni. Toți suntem oameni. Și sunt și cei care ajung în spitale și care au dreptul la un tratament corect. Și cei care lucrează acolo. Nu vreau să pun o etichetă pe o întreagă tagmă, pentru că oamenii sunt diferiți. Sunt convinsă că printre ei sunt și oameni care chiar își fac treaba cu pasiune, am întâlnit și din aceștia”,
Magda Oleniuc, subprefect
Mentalitatea.
Asta este cea mai mare piedică pentru că este deja împământenită în generații de oameni ori angajați din spitale, instituții sau școli.
Și care a pus în umbră comportamentul cu adevărat corect pe care ar trebui să-l învățăm cu toții.
„Nu vreau să promovez politica rezolvării lucrurilor cu un telefon. Dacă lucrurile sunt clare și tu poți să-ți rezolvi un lucru la un ghișeu la care trebuie să fie cineva care să-ți zîmbească și să te ajute, că de aia e pus acolo, să-ți ofere ție consiliere și consultanță, să facă lucrul acesta și să nu trebuiască să cunoști un prieten sau un prieten al unui prieten, care să te ajute. Undeva, dacă începem, câte puțin. Sunt convinsă că nu vor fi rezultate remarcabile, m-am convins că e o muncă de anduranță și că îți trebuie nervi și stomac de oțel, mai ales să nu renunți”,
Magda Oleniuc, subprefect
Revenind la activitatea sa din postura de subprefect, Magda Oleniuc se află în etapa de familiarizare.
La un alt stil de lucru, într-un mediu aproape în totală opoziție cu cel privat.
„Este total diferit, procedurile și modul de lucru cu care sunt eu obișnuită, sunt diferite. Dacă în privat ai mai multă putere de decizie și poți să gestionezi mult mai rapid niște lucruri, aici te împiedici de clasicele hârtii. Nu mai e atât de ușor de a lua o decizie, trebuie să respecți niște proceduri, mult, mult mai complicate pe care încerc acum să le învăț. Și sincer, sper ca în următoarea perioadă să reușim să debirocratizăm, mă refer la nivel central, să fie mult mai multă digitalizare”,
Magda Oleniuc, subprefect
Șefa din Prefectură a concluzionat că sunt o serie de etape care ar putea fi omise în activitatea instituției și că se gândește la soluții de eficientizare: „Nu neapărat că oamenii din Prefectură nu-și fac treaba. Să nu mai fie atât de aglomerați, pierd foarte mult timp cu hârtii, mai ales pe zona asta de petiții”.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Lucrări în forță pe un tronson din Autostrada Moldovei – VIDEO cu stadiul investiției
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Nu, nu e martor! Prepeliță ridicat de DNA pentru ce a făcut ca manager la spital
Gabriela Erdic
Jan 22, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile