Valoarea tichetelor de masă ar putea fi redusă de foarte multe companii. Astfel, aceste măsuri sunt resimțite aproape peste tot.
Jumătate din numărul de companii (57%) spun că vor reduce sau nu vor mai creşte valoarea nominală a tichetelor de masă oferite angajaţilor în contextul introducerii unei taxări suplimentare cu 10% pentru CASS (Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate). Tot în acest context, 70% dintre firmele care nu acordă acum tichete spun că cel mai probabil nu vor face acest lucru nici în viitor, scrie Infofinanciar.
O nouă decizie a Guvernului din luna iulie subliniază faptul că companiile pot creşte valoarea tichetelor de masă la 35 de lei, de la 1 august, şi 40 de lei de la 1 ianuarie 2024. Un studiu mai arată că aproape o treime dintre companiile care oferă angajațiilor acest tip de tichete nu vor mai lua în calcul pentru următoarea perioadă creşteri salariale ale angajaţilor, în cazul în care taxa de 10% este introdusă.
Managing Partner Cult Research, Alexandru Zodieru, subliniază faptul că noile măsuri ce vor fi aplicate de Guvern for avea un impact masiv pentru sectorul de business: „Noile măsuri fiscale propuse de Guvern au impact pentru întreg sectorul de business, aşa cum este decizia de taxare a tichetelor de masă cu CASS 10%. Companiile angajatoare care oferă acest tip de beneficiu extra-salarial resimt direct aceste măsuri, tocmai de aceea ne-am dorit să vedem care este perspectiva lor asupra acestui subiect. Rezultatele ne arată că cele mai afectate ar putea fi companiile mici şi mijlocii; mai bine de un sfert dintre angajaţii acestor firme riscă sistarea tichetelor de masă”.
Dintre companiile care participă la studiu, un procent de 57% vor să reducă sau nu vor mai creşte valoarea nominală a tichetelor de masă oferite angajaţilor, chiar dacă începând cu 1 august tichetele au crescut la valoarea de 35 de lei.
Așadar, o treime dintre angajatori vor să păstreze aceeaşi valoare nominală a tichetelor. În același timp, 23% iau în calcul chiar şi scăderea valoriilor nominale ale tichetelor pe care le vor acorda angajaţilor.
De asemenea, sondajul mai indică faptul că 50% dintre companii ar urma să decidă o creștere a preţului final al produselor sau al serviciilor pe care le oferă. Astfel, în contextul taxării suplimentare cu CASS 10% vor fi pentru tichetele de masă.
În acest context, 23% dintre companiile cu o cifră de afaceri mai mică de 500.000 de euro pe an nu vor mai acorda aceste tichete de masă angajaţilor.
Când se ajunge la companiile care în prezent nu acordă acest beneficiu extra-salarial, 7 din 10 sunt de părere că în contextul posibilelor măsuri de taxare suplimentară a tichetelor de masă cu CASS 10%, este foarte puţin probabil ca pe viitor să ofere angajaţilor tichete de masă.
Studiul care are ca scop analizarea impactului aplicării măsuriilor de taxare suplimentară cu CASS 10% a tichetelor de masă a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 405 companii din România, iar marja de eroare este de +4.9%.
Bucuria copiilor: S-a deschis parcul de distracții din centrul orașului
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
ATENȚIE la furturile din genți și buzunare pe perioada sărbătorilor
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Produs UNIC lansat astăzi la Farmacia Anca: Cu toții ne dorim să arătăm mai bine – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Sergiu Bălășcău
Dec 22, 2024
SURSE: PNL vrea alegeri prezidenţiale în martie, Ilie Bolojan - Premierul va fi propus de PSD
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile