După ce procurorii anticorupție au venit în sală și au recunoscut că mandatele de interceptare sunt greșite, toți acuzații au sperat într-o minune Ieri, 15 februarie 2016, judecătorii de la Tribunalul Iași au respins toate excepțiile invocate de Gheorghe Nichita în faza de cameră preliminară, scriu reporterii de la Bună Ziua Iași.
Practic, judecata lui poate incepe dupa ce decizia de ieri va ramane definitiva. Ieri, judecatorii de la Tribunalul Iasi au respins toate exceptiile invocate de Gheoghe Nichita si de ceilalti acuzati in faza de camera preliminara. Nichita a sustinut, prin avocatii sai, ca procurorii nu si-au facut bine treaba iar dosarul ar trebui restituit pentru refacerea anchetei. De asemenea, au solicitat excluderea de la dosar a probelor nelegale. In principal, s-a facut referire la hotararile date de mai multi judecatori de la Tribunalul Bucuresti atunci cand au fost emise mandatele de interceptare ale convorbirilor telefonice. Acest dosar vizeaza infractiunile comise de Nichita in perioada in care si-a urmarit amanta pe care o suspecta ca-l insala.
Pe faza de camera preliminara, avocatii au invocat mai multe exceptii. Toate acestea au fost respinse ieri. Cea mai importanta dintre aceste exceptii vizeaza interceptarea ilegala a lui Nichita. Mai exact, in loc sa motiveze emiterea mandatului pentru instigare la abuz in serviciu cu privire la urmarirea Adinei Samson, judecatorii au motivat pe faptul ca Gheorghe Nichita ar fi comis alte infractiuni de coruptie, in legatura cu activitatea unor sefi din cadrul UMF Iasi. Practic, au luat motivarea dintr-un alt dosar si au trecut-o in dosarul care viza urmarirea amantei. Primul mandat a fost dat pe o perioada de 30 de zile si a fost prelungit ulterior cu aceleasi greseli, care vizau situatia de fapt retinuta in dosar. Mandatele vizau si localizarea lui Nichita si monitorizarea acestuia.
Este vorba de patru incheieri de sedinta date de judecatorii de la Tribunalul Bucuresti. Procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) au recunoscut in fata judecatorilor ca este o greseala si au formulat cereri de indreptare a erorii materiale la Tribunalul Bucuresti. Aceste decizii de corectare a greselilor au fost depuse la dosarul de la Iasi.
"Au fost lipsite de motivare incheierile. In cele patru incheieri nu au fost verificate conditiile in care se poate dispune supravegherea tehnica. Judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Bucuresti a formulat intreaga motivare pe cu totul alte acuzatii decat cele care au fost aduse de procurori, fapt ce echivaleaza cu lipsa motivarii, cu incalcarea flagranta a dreptului la viata privata si a dreptului la un proces echitabil. Faptul ca au fost emise acele incheieri in lipsa unei motivari pentru fiecare persoana in parte, pentru care s-a cerut mandat de interceptare, si in lipsa verificarii conditiilor cerute de Codul de procedura penala este o incalcare flagranta a principiilor procesului penal si a drepturilor persoanelor interceptate. Vom contesta decizia", a declarat ieri avocatul Sandra Gradinaru, aparatorul lui Gheorghe Nichita.
Acesta din urma este acuzat de instigare la folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, instigare la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. De asemenea, alaturi de Nichita a fost trimis in judecata si Mihai Liviu Hliboceanu, director general al Politiei Locale Iasi, pentru folosire in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si abuz in serviciu. In plus, judecatorii l-au trimis in judecata si pe Stefan Avirvarei, sef serviciu in cadrul Politiei Locale pentru complicitate la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii, abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic si operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
Redacția Botoșăneanul
Dec 18, 2024
Laboratorul de microbiologie inaugurat cu fast în octombrie și-a suspendat deja activitatea
Gabriela Erdic
Dec 18, 2024
Brazii de Crăciun: CÂT trebuie să scoată botoșănenii din buzunar pentru un brad natural
Ramona Lupu
Dec 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 17, 2024
Șezătoare de Crăciun la Bibliotecă cu copiii de la Școala „Elena Rareș”
Redacția Botoșăneanul
Dec 17, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile