Un ONG a ajuns vineri la Botoșani pentru a promova un program destinat copiilor din grădinițe. Caravana va fi prezentă în județ timp de o săptămână de zile iar debutul acestei acțiuni a avut loc la Prefectură, începând cu ora 11:00.
S-au ridicat mai multe problematici privitoare la activitatea din grădinițe, un aspect important fiind acela că preșcolarii nu au transport asigurat.
”Este distanța mare de la domiciliul copiilor până la locuință unde nici măcar microbuzul școlar nu poate ajunge. Și asta este o problemă pe plan local pentru că e greu să trezești un copil de 3 sau 4 ani în fiecare dimineață, să-l duci 2-3 km pe jos la grădiniță în condiții de iarnă sau de ploaie și la 12 să te duci să îl iei. Și asta să o faci în fiecare zi”, a relatat un reprezentant al ONG-ului în cauză.
Prefectul Dan Nechifor s-a gândit la părinți.
”Am văzut prin alte județe inițiative prin care părinții au făcut așa un fel de taxi părintesc pentru a prelua copiii. Unde există bunăvoință și din partea autorităților locale și din partea părinților, lucrul acesta se poate rezolva. Problema cea mai importantă este infrastructura, cred că mulți părinți dispun de mijloace de transport însă problema este infrastructura județeană”
Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani
Prezentă la ședință a fost Paula Gavriluță, noul inspector școlar general adjunct. A explicat în primă fază de ce nu pot fi folosite microbuzele școlare pentru transportul preșcolarilor.
”Vis a vis de transportul copiilor preșcolari la grădiniță, legislația din România spune că copilul de până în 6 ani trebuie să fie însoțit de un adult responsabil. Deci problema este legislativă, pentru că directorul de școală chiar dacă are microbuz în dotare, șoferul nu poate lua mai mulți copii față de numărul de locuri. Ori învățământul obligatoriu din România este din păcate deocamdată de la 6 ani”
Paula Gavriluță, inspector școlar general adjunct
Și apoi a făcut o afirmație care a stârnit rumoare în sală și anume:
”Știu cazuri în care părinții, câte unul din comunitate merg pe jos cu copiii. Până la cel mult patru kilometri de mers pe jos chiar nu este o problemă, copilul trebuie să se miște zilnic, să știți. Pentru că doi, trei km este aproape suportabil, trebuie să facă un pic de mișcare, însă trebuie însoțit de un adult, nu poți lăsa un copil de 3 ani singur atâta drum”
Paula Gavriluță, inspector școlar general adjunct
Un caz similar în care copiii vir fi nevoiți să meargă pe jos, indiferent dacă plouă sau ninge kilometri întregi a fost prezentat și de deputatul Tamara Ciofu.
”Poate știți că de anul acesta trei grădinițe vor intra în construcție prin Banca Mondială. Una dintre acestea se află la Bălușeni, avem toate lucrurile puse la punct în ceea ce privește infrastructura documentară. Dar știți că nu avem teren unde să o construim? Și singurul teren unde este în proprietatea Primăriei este undeva la 2,3 km de centrul comunei”
Tamara Ciofu, deputat PSD
(G.E.)
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Sute de locuri de muncă vacante la Botoșani, de la director la ajutor de bucătar - LISTA
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Miss și Mister Boboc la Colegiul Național „Mihai Eminescu”: CINE sunt câștigătorii – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024