În urma discuţiilor avute cu sindicaliştii din Poliţie, ministrul de Interne Carmen Dan a anunțat, în această dimineaţă, că vor fi făcute modificări importante în statului polițistului.
„Ne întâlnim din ce în ce mai des cu situații în care autoritatea polițistului este nesocotită și până la urmă autoritatea statului și a legii este nesocotită și atunci ne-am îndreptat atenția către trei direcții. Un pachet legislativ care să sancționeze jignirea / agresarea unui polițist. Un alt pachet reglementează un set de proceduri transparente de acțiune a polițistului. O altă direcție este aceea a creșterii nivelului de pregătire. A fost o discuție bună cu sindicatele. (...) Luăm în discuție și alte măsuri care privesc avantaje financiare, cum ar fi plata chiriei sau asistența medicală.”, a spus Carmen Dan, la sediul MAI, care a anunțat că discuțiile cu sindicatele vor continua.
Tot astăzi, pe pagina de Facebook a ministerului, a fost publicat un mesaj prin care se atrage atenţia că urmează înăsprirea pedepselor pentru agresarea polițiștilor aflați în misiuni.
Sindicaliştii din poliţie vor să îi propună ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, ca statutului poliţistului să i se adauge o prevedere ce asigură protecţia imaginii şi a datelor personale ale agenţilor, iar o propunere arată că jurnaliştii pot fotografia poliţistul doar dacă blurează chipul.
„Persoanele particulare pot filma poliţiştii doar dacă aceştia din urmă acţionează în uniformă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe domeniul public; înregistrările pot fi utilizate exclusiv pentru uz personal ori la dispoziţia autorităţilor judiciare (dacă există o anchetă ori se reclamă un abuz). Aceste imagini, înregistrate de către o persoană particulară, nu pot fi utilizate pentru scopuri ilicite, pentru a instiga la represalii împotriva poliţistului, ori pentru a fi difuzate în reţelele de socializare; poliţiştii pot indisponibiliza orice dispozitiv care înregistrează audio ori video, dacă înregistrările ar putea reprezenta un potenţial pericol pentru siguranţa publică ori personală, precum şi a familiei acestora, pentru sediile aflate sub protecţie ori pentru executarea unei misiuni oficiale; utilizarea neautorizată a acestor imagini constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 10.000 lei”, se arată în propunerea Sindicatului.
De asemenea, sindicaliştii vor ca jurnaliştii care filmează sau fotografiază poliţiştii să protejeze identitatea agenţilor, prin blurarea chipului şi a numărului de înmatriculare a maşinii folosite de către aceştia.
„În cazul jurnaliştilor, care se supun dreptului fundamental de a informa opinia publică, aceştia pot face înregistrari audio-video şi le pot utiliza în marja atribuţiilor de serviciu dacă iau măsuri tehnice de a proteja identitatea poliţiştilor cu ocazia difuzării înregistrărilor (se acoperă faţa, se acoperă numărul de identificare, se acoperă indicativul/numărul autospecialelor de politie etc.). Poliţiştii ce exercită misiuni în civil nu pot fi filmaţi decât de către jurnalişti şi în nicio circumstanţă nu pot fi înregistraţi de către persoane particulare. În orice moment, la solicitarea organelor de aplicare a legii, jurnaliştii sunt obligaţi să se legitimeze şi să acrediteze calitatea. Nu se pot înregistra operaţiunile antiteroriste şi supravegherile operative, în nicio circumstanţă şi de către nicio persoană”, mai prevede lista propunerilor celor de la FSNPPC. (Sursa: Observator)
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024