Prezența la vot în municipiul Botoșani era la ora 19:00 de 34,97%, iar dacă ritmul se păstrează și în ultimele două ore în care secțiile sunt deschise ar urma să se atingă un procent de 40-41%, sub cel din urmă cu patru ani.
În 2012, peste 47% dintre locuitorii cu drept de vot din capitala județului și l-au și exercitat. În aceste condiții întrebarea care intervine este cine are de câștigat și cine are de pierdut ca urmare a absenteismului? Iar răspunsul este unul dificil de dat. Și aceasta pentru că datele statistice ale scrutinelor desfășurate la Botoșani în ultimele două decenii scot la iveală situații paradoxale. Iar asta cel puțin în ceea ce privește corelarea prezenței la vot cu rezultatele alegerilor. Cert este că liberalii au sunat mobilizarea și încearcă să aducă la vot cât mai mulți botoșăneni. Circulă inclusiv SMS-uri atribuite lui Cătălin Flutur prin care lumea este chemată la urne.
Cea mai mare prezență la urne înregistrată în ultimii 20 de ani la alegerile locale a fost consemnată în 1996. A fost singura dată când ceva peste jumătate din persoanelor cu drept de vot și l-au și exercitat. Iar câștigător a fost regretatul Ioan Cojocariu de la Uniunea Social Democrată (PD – PSDR – Cunescu), fost prim-secretar în regimul comunist. Acesta a ocupat primul loc, poziția a doua revenindu-i lui Constantin Conțac, pe atunci independent. Ioan Cojocariu a învins și în turul II, la care prezența a fost ceva mai redusă, de 46,26%.
Florin Egner a devenit în 2000 primar cu cea mai slabă prezență la urne, iar învins a fost același Constantin Conțac, intrat între timp în Partidul Moldovenilor, care a ajuns astfel să piardă atât la cea mai mare prezență, cât și la cea mai mică. 30,74% a fost prezența în turul II, după ce în primul tur se ridicase la 38,74%.
În 2004 Florin Egner a pierdut pe fondul unei prezența mai bune. A ieșit pe primul loc în turul I, la o rată de 44,59%, dar a pierdut în turul II, în fața lui Cătălin Flutur, când 41% din cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la urne.
Cătălin Flutur a câștigat apoi în 2008 din primul tur pe o prezență considerabil mai redusă, de 31,64% și a pierdut în 2012 în fața lui Ovidiu Portariuc, când prezența a fost de 47,32%, a doua cea mai mare din ultimele două decenii.
Toate acestea date, care arată că aceiași candidați au câștigat și pierdut atât pe o prezență mare, cât și mică, vine să confirme analiza dintr-un articol anterior publicat de Botoșăneanul, din care reiese că botoșănenii au votat mereu după revoluție pretendentul la funcția de primar de la partidul care în toamna respectivul an a preluat guvernarea.
CITEȘTE ȘI:
Un copil din Botoșani s-a rătăcit în Ajun după ce a plecat cu colinda
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Kiev: Racheta rusească a zburat două minute prin Botoșani, sistemele românești NU au detectat-o
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Polițiștii de penitenciare amenință cu nepăzirea pușcăriilor de Crăciun și Revelion
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
O casă a luat foc în prima zi de Crăciun
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile