Relaţia cu „Moldoovis” şi scoaterea unor terenuri din circuitul agricol fără acceptul ministrului de resort sunt principalele abateri descoperite la Direcţia pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Botoşani.
La sesizarea prefectului, în perioada 14 – 17 iunie corpul de control al Ministerului Agriculturii a efectuat o verificare la DAJ, ocazie cu care s-a descoperit că Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine (ACOC) „Moldoovis” îşi desfăşoară activitatea în sediul instituţiei fără să aibă încheiat vreun contract de comodat, chirie, un proces verbal de predare-primire şi fără să constribuie la plata utilităţilor.
„În urma verificării documentelor care au stat la baza utilizării spaţiului de către această asociaţie, s-a constatat că singurul document este cererea depusă la Direcţia pentru Agricultură înregistrată cu nr. 1026/16.05.2011 aprobată de directorul executiv, dl. Cristian Delibaş, neexistând o altă formă de certificare a dreptului de folosinţă pentru acel spaţiu”, se arată în
raportul încheiat de Valerian Soare şi Răzvan Alexandru, membrii corpului de control. În acelaşi act este redată şi o explicaţie a preşedintelui ACOC, potrivit căruia asociaţia desfăşoară activitate la DAJ doar în perioasa de depunere a cererilor de sprijin financiar „prima pe cap de animal la specia ovină şi caprină”.
20 hectare scoase din circuit fără acordul ministrului
În acelaşi timp, printr-o verificare efectuată prin sondaj, s-a descoperit că directorul DAJ a autorizat scoaterea din circuitul agricol a peste 20 de hectare în condiţiile în care legislaţia în vigoare prevede că pentru suprafeţe mai mari de un hectar este necesară semnătura ministrului Agriculturii. Această lipseşte de pe documentaţiile privind 3,6 hectare din Dângeni, unde s-a avizat o cerere a SC Eololand SRL Bucureşti, 1,4 hectare din Vlădeni pentru SC Duo Mat SRL Suceava, 12,6 hectare la Stăuceni pentru Consiliul Judeţean şi 2,8 hectare în municipiu, la solicitarea Consiliului Local. Comisia de control a mai constatat şi lipsa unui contract cu o societate specializată în medicina muncii.
„Pentru deficienţele constatate, răspunzător este directorul executiv, dl. Cristian Delibaş, acesta aplicând un management defectuos la nivelul Direcţiei pentru Agricultură Botoşani, pe care o conduce şi o reprezintă”, se specifică spre
finalul raportului în care s-a presupus sesizarea comisiei de disciplină. Cristian Delibaş a explicat în mai multe rânduri că, măcar în cazul punerii la dispoziţia unor asociaţii a spaţiului de la subsol, nu a făcut altceva decât ceea ce a făcut şi predecesorii săi în funcţie, pentru care nu s-a sesizat însă cineva.