În continuare botoșănencele par să se complacă în situații în care sunt supuse la bătăi și umilințe din partea partenerilor de viață. Deși sunt emise frecvent ordine de protecție împotriva agresorilor, femeile sunt cele care își iartă soții sau iubiții și aleg să rămână în acel mediu toxic. Dar asta poate și pentru că depind material de acei oameni.
Printr-un proiect implementat de Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), la Botoșani a fost înființată o locuință protejată pentru victimele violenței domestice. Proiectul este intitulat „Venus – împreună pentru o viață în siguranță”.
Este un serviciu cu șase locuri și pot fi cazate câte două persoane în cameră. Beneficiarii primesc și vouchere de hrană.
Și, surprinzător sau nu, în aproximativ 3 ani, doar trei persoane au stat cazate în acest centru, pentru o perioadă scurtă de timp. Deși pe portalul instanțelor de judecată spețele privitoare la emiterea de ordine de protecție sunt de ordinul sutelor, la Botoșani.
"Este un proiect la nivel național implementat și la nivelul județului Botoșani. În cadrul acestui proiect noi am realizat și o locuință protejată, locuință protejată care nu a avut beneficiar în anul 2022. Din păcate, deși sunt emise foarte multe ordine de restricție și de către polițiști și de către instanță, victimele acestea, în general femei, nu sunt dornice să acceseze serviciul nostru rezidențial. Din diverse motive. Unele mai mult sau mai puțin obiective. Noi ne dorim ca proiectul să funcționeze și după finalizarea perioadei de implementare prin POCU, să-l menținem în structura instituției. Iar mamele, chiar dacă au copii, pot accesa acest serviciu rezidențial”
Alexandru Colbu, director adjunct DGASPC Botoșani.
Botoșănencele sunt reticente în a-și lua viața în propriile mâini și a cere ajutorul specialiștilor. Motivul?
„În general, victimele violenței domestice sunt dependente financiar, economic, social de agresori. Și este greu să le explicăm și să le facem să înțeleagă să se adreseze serviciilor noastre și să iasă din acel mediu abuzator. Chiar dacă au copii minori, noi putem să ajutăm aceste victime."
Alexandru Colbu, director adjunct DGASPC Botoșani.
Însă, cel mai important aspect omis de structura care a scris și gândit proiectul, în cazul de față Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, a fost faptul că în categoria persoanelor din grupul țintă au fost trecute femeile agresate, nu și „mamele cu copii” care au fost abuzate de parteneri.
Ori majoritatea celor care se regăsesc în astfel de situații sunt femei care au nevoie să-și protejeze copiii și să-i ia cu ele.
„Proiectul a fost scris pentru victime fără copii. Însă ținând cont că la nivelul Botoșaniului a fost accesat de DGASPC, în alte județe l-au accesat un SPLAS sau un ONG, avantajul nostru este că noi avem și Centrul de Primire în Regim de Urgență și Centrul Maternal care sunt alte servicii colaterale acestui serviciu Venus și noi putem realiza un mixaj de servicii, în așa fel încât mama să poată beneficia de serviciile acestui proiect Venus și cu copiii minori”,
Alexandru Colbu, director adjunct DGASPC Botoșani.
Conducerea Direcției Copilului lansează un nou apel către mamele din Botoșani care au nevoie de sprijin pentru a-și scoate copiii dintr-un mediu toxic. Dar mai ales pentru un restart în viață.
Grupul țintă din cadrul acestui proiect sunt victime ale violenței domestice. Serviciile oferite victimelor violenței domestice în cadrul acestui proiect în mod GRATUIT sunt:
► găzduire, îngrijire, masă și suport în locuința protejată situată în municipiul Botoșani;
► Consiliere psihologică în cadrul unui grup de suport;
► Consiliere vocațională.
Serviciile integrate pentru persoanele beneficiare din cadrul Locuinței protejate „VENUS” sunt: cazare temporară gratuită (pe o perioadă de 1 an), susținerea tuturor cheltuielilor necesare traiului independent în locuința protejată, servicii de consiliere psiho-socio-medicală, consiliere juridică, continuarea/reintegrarea în sistemul de educație, furnizarea de măsuri de ocupare,consiliere, formare, reinserție/acompaniere socio-profesională, în vederea inserției/reinserției socio-profesionale, măsuri de acompaniament, etc., în concordanță cu nevoile specifice ale victimelor violenței domestice.
Până în prezent de serviciile acestui proiect s-au bucurat 100 de victime ale violenței domestice au beneficiat de consiliere psihologică și vocațională iar 3 victime au beneficiat, pe lângă servicii de consiliere și de cazare temporară în cadrul locuinței protejate.
Printre persoanele reticente se numără inclusiv persoane cu studii superioare. Victimele violenței domestice ar putea fi ajutate în cadrul acestui proiect să-și găsească un loc de muncă, să urmeze un curs de formare profesională, dar și să depășească traumele mai ușor cu ajutorul specialiștilor. Iar totul este gratuit, inclusiv cazarea în respectiva locuință.
Proprietarii unui parc comercial din Botoșani investesc într-un mall uriaș din București
Redacția Botoșăneanul
Oct 12, 2024
Copiii și tinerii, eroi ai siguranței: Lecții de prevenire a dezastrelor
Redacția Botoșăneanul
Oct 12, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 12, 2024
Tânăr prins atât de beat pe drumul Botoșani - Suceava încât abia mai putea vorbi
Redacția Botoșăneanul
Oct 12, 2024
1000 de euro pentru un loc de muncă: O kazahă a căzut victimă unei escrocherii
Redacția Botoșăneanul
Oct 12, 2024