Consilierii județeni au aprobat în ședința ordinară de plen din această lună un proiect de hotărâre prin care operatorul depozitului, Diasil, va fi mandatat să achiziționeze o instalație modernă de tratare a levigatului prin procedeul de membrane de tip osmoză inversă.
Anunțul a fost făcut de către Consiliul Județean, printr-un nou comunicat de presă.
„Am ajuns la un acord cu operatorul depozitului ecologic de deșeuri de la Stăuceni ca el să achiziționeze instalația de osmoză inversă pentru a se evita scurgerile de levigat care să polueze mediul înconjurător. Instalația, care va fi montată până la finalul lunii martie, va avea o capacitate de tratare a levigatului de 150 de metri cubi pe zi, o cantitate net superioară celei generate, în prezent, de către depozitul de la Stăuceni. Valoarea investiției depășește jumătate de milion de euro și va fi suportată de către operator, iar la finalul contractului aceasta va intra în proprietatea județului Botoșani. Cu toții dorim să trăim într-un mediu mai curat și de aceea susținem orice inițiativă de mediu”,
a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
În decembrie 2020, în ultima ședință de plen, Consiliul Județean și-a dat acordul pentru încheierea unui parteneriat cu Administrația Fondului pentru Mediu, în vederea obținerii finanțării și implementării proiectului de achiziționare centralizată a unei instalații de tratare mecano-biologică (TMB) cu digestie anaerobă și a uneia de digestie anaerobă pentru biodeșeuri colectate separat pentru depozitul de deșeuri de la Stăuceni. Aceste instalații sunt necesare pentru ca depozitul să devină performant, iar prin punerea lor în funcțiune deșeurile mari vor putea fi selectate mai ușor, în timp ce volumul celor mici, în urma digestiei anaerobe, va scădea cu 60%-65%.
Conducerea Consiliului Județean Botoșani îndeamnă populația să colecteze selectiv deșeurile pentru a lăsa o amprentă cât mai redusă asupra mediului și pentru a scădea costurile pe care le generează serviciile de gestionarea a deșeurilor.
„Este momentul unei schimbări fundamentale în stilul nostru de viață, în sensul să colectăm selectiv deșeurile pe care le generăm, astfel încât să plătim mai puțin, dar și să lăsăm o amprentă cât mai puțin vizibilă asupra naturii”,
a conchis Doina Federovici.
(Comunicat Consiliul Județean)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Misterul locului blestemat din Botoșani unde se află masa tâlharilor, s-ar ascunde comori fabuloase
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
ASTĂZI la Botoșani: O mașină a luat foc din mers, șoferul abia a apucat să sune la 112
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Urmează Zilele Eminescu la Botoșani: Gală națională organizată într-un loc de vis
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
SEARA TRECUTĂ: Razii de proporții în zonele din Botoșani considerate periculoase
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile