Deputatul PSD Tamara Ciofu a participat marți, 2 februarie 2016, la ședința Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul României în care s-a adoptat lista finală a obiectivelor din programul de lucru al Comisiei Europene pentru 2016.
Vicepreședintele PSD Botoșani a propus introducerea pe agenda europeană a problemei copiilor din România cu părinții plecați la muncă în străinătate. Această chestiune ar urma să fie inclusă în programul propus de Comisia Juncker „Un nou start pentru părinții care lucrează”.
„Când vine vorba de migrația din România din ultimii ani, toată lumea vorbește despre exodul medicilor, al profesorilor și al meseriașilor. Dar, se trece cu vederea o altă problemă la fel de importantă: copii care rămân în țară și au părinții la muncă în străinătate. Propunerea mea a fost ca la nivelul Comisiei europene să se stabilească programe de finanțare adresate autorităților locale, care să poată acorda servicii specifice acestor familii”, a declarat Tamara Ciofu.
Deși în România există prevederi legale care se adresează minorilor cu părinții plecați la muncă în străinătate (L 257/2013), autoritățile locale nu dispun de finanțarea necesară pentru a răspunde problemelor cu care se confruntă acești copii. Propunerea deputatului PSD are în vedere tocmai asigurarea acestor fonduri de la nivelul Uniunii Europene, întrucât problema migrației pe piața de muncă nu mai este doar a României, ci a întregii Europe. În măsura în care state din Europa beneficiază de forță de muncă calificată pregătită în România este firesc ca Uniunea Europeană să se implice în sprijinirea familiilor din care provin acești specialiști. Toți angajații români din străinătate plătesc pensii, contribuții sociale și alte taxe către statele de destinație, fără însă ca proprii lor copii să beneficieze de aceste contribuții.
„Marile state care au contribuții mari la bugetul Uniunii Europene beneficiază de specialiști proveniți din România. Aceștia plătesc taxe, impozite și contribuții la pensii în Franța, Italia, Marea Britanie și așa mai departe, dar copii lor rămași în țară nu au niciun beneficiu din contribuțiile plătite de părinții lor. Așadar, este normal ca statele europene să contribuie la un program dedicat copiilor rămași în țara de proveniență a specialiștilor angajați peste tot în Europa”, a adăugat parlamentarul social-democrat.
La finalul întâlnirii, vicepreședintele Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputaților a propus realizarea unor consultări publice comune cu membrii Comisiei pentru afaceri europene privind direcțiile de dezvoltare ale unor programe cu finanțare europeană pentru copii cu părinții plecați la muncă în străinătate. La dezbaterilor din cadrul Comisiei pentru afaceri europene au participat președinții mai multor comisii de specialitate din Parlamentul României, Ana Birchall, Laszlo Borbely, Mihai Tudose, Cristian Buchiu, șeful adjunct al Reprezentanței Comisiei Europene în România, Leonard Orban, consilier prezidențial pe afaceri europene, Ioana Bivolaru, director general în Ministerul Afacerilor Externe și alți invitați.
CITEȘTE: Medicul Tamara Ciofu intenționează să doneze pentru casa copilăriei lui Enescu
Miss și Mister Boboc la Colegiul Național „Mihai Eminescu”: CINE sunt câștigătorii – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
2 milioane de euro pentru parcuri fotovoltaice din județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Marcel Ciolacu și-a anunțat DEMISIA după pierderea alegerilor
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024