Seară de Brahms în deschiderea stagiunii Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani, cu un pianist internațional, un dirijor iubit de melomani și un public generos, care a demonstrat vineri că orașul și oamenii săi așteaptă să audă muzică bună, să aplaude soliști de marcă pe scena de la Botoșani.
Pianistul Alexei Nabioulin și dirijorul Mihail Secikin a fost perechea care a reușit să pună în valoare orchestra Filarmonicii botoșănene, publicul aplaudând excelentele momente ale concertului.
Alexei Nabioulin, pianist născut în 1978, într-o familie de muzicieni din Norilsk din îndepărtata Siberie, este absolvent al Conservatorului din Moscova. A învăţat pianul cu mama sa pe când avea 5 ani, are primul concert la doar 9 ani. Susţine primele concerte peste hotare în 1991, Canada, şi 1992, Germania, fiind considerat în vreme un adevărat copil minune al Rusiei.
Artistul este considerat în Rusia drept unul dintre pianiştii reprezentativi ai momentului. Concertează cu regularitate în ţara sa şi în alte ţări precum: Ucraina, Belarus, Bulgaria, ţări din fosta Yugoslavie, în Franţa, Italia, Germania, Marea Britanie, Irlanda, SUA, Coreea, Japonia, Maroc; este invitat la festivaluri muzicale din Rusia, Franţa, Portugalia, Germania, Italia, Ucraina. Colaborează cu orchestre importante şi mari dirijori. A realizat mai multe CD-uri: primul dintre ele cu programul concursului P. I. Ceaikovski (2002) la casa de discuri Triton, dar şi la companiile Audite şi Melodia. În prezent, Alexei Nabioulin îmbină activitatea concertistică şi cu cea didactică.
Alexei Nabioulin nu a fost pentru prima dată pe scena de la Botoşani, pianistul concertând în urmă cu mai mulți ani tot alături de Mihail Secikin, când a oferit publicului lucrări din Ravel, Handel, S. Rahmaninov şi Dvorak.
Mihail Secikin a fost o perioadă îndelungată dirijor permanent al Filarmonicii Botoşani. Născut în 1943 în oraşul Harkov din Ucraina. Chiar dacă şi-a dorit să devină pianist şi chiar activat ca pianist concertist, studiind cu o soră a celebrului Vladimir Horovitz iar în 1967 câştigând și laurii unui concurs republican de pian, în paralel se pregăteşte şi pentru dirijat orchestră, urmând în acest sens un curs la Conservatorul din Kiev, clasa maestrului Kanerstein. Începe cariera dirijorală ca angajat al Orchestrei Simfonice din Zaporojie (1976-1978); continuă ca dirijor permanent al Teatrului de Operă din Donetk (1978-1988). În anul 1988 se stabileşte în Republica Moldova, la Chişinău, unde desfaşoară o activitate complexă: dirijor permanent al Operei Naţionale, dirijor al Filarmonicii şi al Orchestrei de Cameră din acelaşi oraş. Concomitent cu activitatea dirijorală susţine şi o intensă activitate didactică de profesor universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău.
În anul 2000 primeşte cetăţenia română, iar din stagiunea 2001/2002 devine dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Botoşani.
Alături de pianistul Alexei Nabioulin, dirijorul Secikin şi Orchestra Filarmonicii ”George Enescu” din Botoşani au oferit publicului un concert de înaltă ţinută, nu doar simfonistică, ci şi interpretativă. Pianul lui Nabioulin a fost susţinut fericit de instrumentele orchestrei, care la rândul lor s-au evidenţiat prin intervenţii solistice excelente.
Concertul de pian nr. 2, în si bemol major, op. 83, de Johannes Brahms, este o compoziție pentru pian solo cu acompaniament orchestral. Maiestuozitate orchestrală, virtuozitate solistică, supranumit cel mai ”simfonic” dintre toate concertele. Brahms, ne oferă o lucrare complexă, în care instrumentele colaborează pentru a dezvolta teme care revin apoi de-a lungul concertului, teme care ne duc spre ”Imperialul” lui Beethoven.
Pianul şi orchestra, sub bagheta lui Mihail Secikin, creează o arhitectură simfonistică susţinută excepţional de momentele de solo de violoncel. Furtunos sau blând-melodic, violoncelul este, după pian, vedeta acestui concert.
Publicul a ovaţionat îndelung prestaţia pianistului, aplaudând deopotrivă şi performanţa orchestrei botoşănene. Alexei Nabiulin a revenit pe scenă, oferind melomanilor însă două momente: Frédéric Chopin și Claude Debussy.
Partea a doua a concertului de vineri seara a stat tot sub muzica lui Brahms, de data aceasta orchestra, sub bagheta aceluiaşi Mihail Secikin, oferind Simfonia nr. 4 în mi minor, op. 98, lucrare care a avut premiera în anul 1885, în Germania.
Momente de o delicată simfonicitate, îmbinată cu părţi de rigoare componistică, publicul având parte și de adevărate lecţii de virtuozitate. Violoncelul, vioara, dar şi instrumentele de suflat şi percuţie au fost pe rând vedetele simfoniei.
Un public generos, dedicat muzicii simfonice, a completat cu meritatele aplauze un concert de zile mari care a deschis stagiunea Filarmonicii ”George Enescu” din Botoşani.
Următorul concert al Filarmonicii are loc sâmbătă, 5 octombrie 2019, când publicul va avea parte de o seară de operă sub bagheta lui Daniel Manasi, invitaţi fiind soprana Mediana Vlad şi tenorul Bogdan Lupea. În program, lucrări vocale şi orchestrale de largă popularitate.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
PSD: Autostrada Moldovei, tot mai aproape de Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024
ACUM: O avocată pentru Senatul României în direct la Botoșăneanul TV
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 07, 2024