„
La sfârşitul anului 2013 inculpatul, în considerarea influenţei pe care o avea asupra mai multor magistraţi de la instanţele de control judiciar din judeţul Iaşi, i-a promis unei persoane că va efectua demersuri în sensul soluţionării favorabile a unei cereri de recurs. În acest context, a solicitat cu împrumut 13.000 lei fără a se stabili un termen clar de restituire. După aproximativ 2-3 săptămâni, Şelaru Vasile a restituit 5.000 lei, iar diferenţa a fost păstrată”, au spus
procurorii DNA.
Omul legii s-a mai lăudat că are influenţă asupra unui poliţist care trebuia să avizeze o firmă de pază şi a cerut 700 lei, iar ca să intervină la un procuror bârlădean, a vrut cazare la mare. În faţa oamenilor legii, acesta şi-a susţinut nevinovăţia.
Se temea că e înregistrat
Anchetatorii spun că Şelaru se temea că ar putea fi înregistrat de cei cu care discuta, după cum ar fi rezultat din declaraţia unei martore. De aceea, şi-a luat contramăsuri. „
Pentru a evita consecinţele răspunderii penale, a doua zi a oferit din bani proprii 1.000 de lei martorei, pentru a-i cumpăra astfel tăcerea şi a-i adormi vigilenţa privitoare la promisiunile de traficare a influenţei sale”, se arată în propunerea de arestare preventivă.
Un adevărat pericol social
Anchetatorii îl consideră pe procurorul vasluian un adevărat pericol social. „
Inculpatul, în calitatea pe care o deţine, de persoană obligată să vegheze la respectarea şi aplicarea legii, a comis faptele prevăzute de legea penală în forma concursului, dând dovadă de perseverenţă infracţională”, au adăugat anchetatorii. A contat şi momentul când procurorul şi-a făcut aranjamentele. „Inculpatul a comis faptele într-un context în care imaginea justiţiei este afectată de acuzaţii de corupţie tot mai frecvente”, se mai spune în propunerea de arestare.
Şelaru a contestat arestarea sa preventivă pentru 30 de zile, iar ultimul cuvânt îl va avea
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
CITEȘTE:
Fostul șef al Secției de Urmăriri Penale băgat în arest de procurori: Bani și vacanță pe litoral