(P) Autovehiculul utilitar sport, adică o mașină SUV, combină spațiul interior încăpător, confortul pasagerilor și capacitățile de deplasare pe diferite tipuri de teren, de la șosele asfaltate, până la drumuri mai puțin bune. SUV-ul a fost inițial un autovehicul utilizat în scop militar de către armata SUA. Descoperă mai jos de ce trebuie să ții cont atunci când te-ai decis să cumperi o mașină SUV.
Stabilește foarte bine ce categorie de SUV cauți, deși sunt aspecte destul de discutabile și diferă de la o percepție la alta sau în funcție de promovarea fiecărui producător auto. Astfel, există SUV-uri mici (sau mai degrabă Crossovere), precum Dacia Sandero Stepway, Skoda Yeti sau Suzuki SX4, SUV-uri compacte, cum sunt Toyota RAV4, Ford Kuga sau Kia Sportage, dar și SUV-uri mari, ca VW Touareg, BMW X5 sau Volvo XC90. Dincolo de aceste categorii, vorbim deja de mașini off-road dedicate.
De regulă, sunt SUV-uri cu 5 locuri standard, dar și SUV-uri pentru o familie mare, cu 7 locuri. Fă-ți o idee la cât de numeroasă este familia ta sau ce pretenții ai de la spațiul interior, respectiv capacitatea din portbagaj. Ia în calcul și dacă practici des activități sportive, precum schi sau mountain-bike, pentru a asigura un transport optim al echipamentelor.
Chiar dacă unele au înălțimea și designul unui autoturism off-road, majoritatea SUV-urilor au tracțiune față sau spate. Tipul de tracțiune se deduce din inscripția AWD sau 4WD, populară pe majoritatea mașinilor de acest tip. Trebuie să înțelegi exact ce înseamnă fiecare tehnologie în parte și ce așteptări să ai mai departe. Astfel, AWD se referă la faptul că SUV-ul are o tracțiune 4x4 integrală permanentă pe care nu o poți decupla și care te va ajuta să ai o aderență maximă în orice condiții de drum. Pe de altă parte, 4WD înseamnă că se deplasează în mod normal 4x2, iar la nevoie se cuplează 4x4 dintr-un buton, având restricții în ceea privește viteza de deplasare (de regulă, 40-60 de kilometri pe oră) sau timpul redus de deplasare în acest mod (pentru a evita supraîncălzirea și defectarea transmisiei). Așadar, 4WD cu 4x4 activat te ajută doar în situații critice, precum drumuri cu zăpadă sau noroi, cu risc de împotmolire. De altfel, sunt destule SUV-uri mici sau Crossovere care au doar tracțiune 4x2, dar cu o gardă la sol generoasă.
În concluzie, nu te aștepta să ai aventuri off-road cu un SUV urban, deoarece ele de fapt au capabilități on-road, cu un plus de asistență pe drumurile forestiere sau neasfaltate.
Contrar aparențelor, SUV-ul este o mașină în principal destinată condusului pe șosea (on-road), cu anumite capabilități off-road. Majoritatea aleg un SUV pentru că le imprimă un sentiment de siguranță, dincolo de confortul și spațiul disponibil. Totodată, este o mașină cu care poți accesa fără probleme drumuri neasfaltate, să ieși ocazional pe drumuri forestiere sau anumite drumuri montane de acces spre diferite sate și atracții turistice. Garda la sol mare și tracțiunea permanentă sau parțială îți vor fi de ajutor pe aceste tipuri de teren, fără să ai grija băii de ulei sau împotmolirii pe un strat mai consistent de noroi/zăpadă. De asemenea, în orașe poți aborda diverse situații frecvent întâlnite, precum urcarea facilă a mașinii pe bordură.
Dacă nu ai mai condus până acum un SUV, ține cont de faptul că dinamica și inerția sunt diferite față de o mașină sedan, în principal atunci când vine vorba de curbe, viteză și, de ce nu, găsirea unui loc de parcare corespunzător lungimii și lățimii mașinii.
Acum, că știi de ce detalii să ții cont în perspectiva achiziției unui SUV, nu-ți mai rămâne decât să alegi marca și modelul preferat, care să-ți satisfacă majoritatea așteptărilor de la o astfel de mașină îndrăgită de tot mai mulți români.
Sursă foto: Pexels.com
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Directoare cu concurs la spitalul orașului: NOTA obținută la examen
Oana Sava
Nov 26, 2024
Ghid instalare centrală termică: pașii esențiali și accesoriile necesare
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
PSD: Trei oferte pentru Autostrada de care se va lega Drumul Expres Botoșani - Suceava
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024