Ministerul Justiţiei a lansat, marţi, consultarea publică pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi reducerea supraaglomerării din penitenciare.
Data limită până la care sunt aşteptate propuneri din partea cetăţenilor şi organizaţiilor neguvernamentale fiind 9 septembrie 2016.
Ministerul Justiţiei (MJ) aduce în atenţia publicului planul de măsuri adoptat împreună cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor la 30 iunie prin care se urmăreşte îmbunătăţirea accesului la muncă a persoanelor private de libertate, accesul la servicii medicale de calitate, dar şi reintegrarea socială a acestora.
MJ anunţă că urmăreşte crearea unei platforme prin care societatea civilă să exprime puncte de vedere cu privire la unele opţiuni identificate de minister în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de detenţie, ce includ şi supraaglomerarea.
Consultarea este susţinută de Ministerul Justiţiei şi printr-o serie de întâlniri regionale la Iaşi (6 septembrie), Timişoara (1 septembrie), Cluj (2 septembrie), Craiova (7 septembrie) şi Bucureşti (8 septembrie) cu parteneri instituţionali şi organizaţii neguvernamentale, potrivit jurnaliștilor de la ziarul Adevărul.
Toate contribuţiile vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei, împreună cu un rezumat al contribuţiilor rezultat din procesarea şi analizarea contribuţiilor individuale, mai arată MJ.
Contribuţiile pot fi transmise pe adresele de email:
• Pentru persoanele fizice (cetăţeni, experţi): [email protected]
• Pentru organzaţii non-guvernmentale: [email protected]
În ultimele săptămâni, deţinuţii mai multor penitenciare au protestat faţă de condiţiile din închisori. La Penitenciarul Botoşani, pe 13 iulie, persoane private de libertate au lovit gratiile şi au escaladat pavilionul unei secţii.
Principalele aspecte semnalate de către deţinuţi vizează îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, precum: supraaglomerare, participarea la activităţi lucrative şi educative, programul tv, serviciile medicale, micşorarea cuantumului pedepsei cu închisoarea şi termenele stabilite de comisia pentru liberare condiţionată.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, i-a asigurat pe deţinuţi, pe 13 iulie, în cadrul unei declaraţii de presă, că vor fi găsite soluţii pentru remedierea situaţiilor din penitenciare. Totodată, aceasta a declarat că situaţia este gravă de mai bine de 20 de ani.
„Situaţia din sistemul penitenciar este una sistemică şi gravă nu de ieri, ci de mai bine de 20 de ani. Ştiam de acest lucru. Am avut ocazia să văd care este situaţia în concret. Am fost în penitenciare. Mi-am preluat mandatul şi din noiembrie anul trecut am revizitat numeroase penitenciare cu speranţa că voi găsi o situaţie mai bună. Nu a fost cazul. Am intrat în camerele lor, am vorbit cu ei, ştiu nemijlocit care sunt problemele lor. Sistemul este precar. Este o prioritate să fac din remedierea situaţiei”, a declarat Ministrul Justiţiei.
Ministrul Justiţiei le-a mai spus acestora că tensiunile nu vor grăbi luarea măsurilor.
Vezi și: Ziua Z la Penitenciar – PATRU deținuți cocoțați pe una dintre clădirile unității – GALERIE FOTO
Alegeri Prezidențiale 2024 – Diaspora română se mobilizează
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024