Seceta afectează agricultorii botoșăneni, ploile fiind extrem de rare și fără intensitate de patru luni încoace. Lipsa precipitațiilor se resimte în întreg județul Botoșani și provoacă o mare îngrijorare în rândul fermierilor.
Culturile însămânțate în această primăvară nu se dezvoltă, pășunile s-au uscat și se fac eforturi disperate pentru ca animalele să aibă măcar apă. Meteorologii au anunțat deja că este posibil să asistăm la cea mai secetoasă vară din istoria Moldovei.
Directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor (SCDCOC) ”Popăuți”, Ionică Nechifor, susține că sunt momente dificile pentru agricultura botoșăneană și face apel către instituțiile abilitate să intervină pentru sprijinirea fermierilor. Seceta se resimte inclusiv la Răchiți, culturile de porumb fiind compromise.
Și apa se găsește cu dificultate. Fermierii și ciobanii cară apă pentru animale de prin puținele acumulări rămase.
„Vreau să trag un semnal de alarmă în ceea ce privește seceta agresivă care s-a instalat la nivelul județului Botoșani. În acest moment practic se distruge tot, se compromite tot, mai bine spus. Pe partea vegetală, după cum se observă, culturile însămânțate în primăvară nu se dezvoltă. Pe partea de zootehnie, fermierii deja au început să aducă apă de pe unde pot, din acele acumulări care mai există, duc apă la animale. Efectiv pășunile sunt compromise total la ora actuală”,
Ionică Nechifor, director SCDCOC ”Popăuți”
Directorul Stațiunii de Cercetare a declarat că toate pagubele înregistrate din cauza secetelor trebuie raportate și face apel către autoritățile de la Botoșani să fie luate măsurile necesare. Ionică Nechifor a arătat că în celelalte județe din Moldova s-au început deja demersurile pentru susținerea fermierilor.
"Să înregistreze aceste necazuri ale fermierilor. Dau foarte bine în poză când vin lângă fermieri, dar când fermierii au nevoie de autoritățile statului văd că bagă capul în nisip ca struțul, marea majoritate. Chiar nu e vinovat nimeni de situația actuală, ori riscăm, în viitor, cel puțin începând din luna august, dacă nu plouă, riscăm ca fermierii să vândă animalele, șeptelul se reduce dramatic, după care sigur pasul următor este să importăm produse alimentare, ceea ce nu ne dorim",
Ionică Nechifor, director SCDCOC ”Popăuți”
Culmea este că, zilele acestea, agricultura a rămas și fără ministru. Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție după ce Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cerut urmărirea sa penală întrucât este acuzat de fapte de corupție.
Revenind la seceta de la Botoșani, conducerea Direcției Agricole Județene (DAJ) susține că se monitorizează permanent starea culturilor din teren.
Și că, într-adevăr, seceta se resimte în întreg județul. Urmează să se decidă în perioada următoare măsurile care se impun.
"Și noi suntem permanent în teren. Monitorizăm starea de vegetație a culturilor, atât a celor înființate în toamna anului trecut cât și a celor înființate în această primăvară. Din analiză și din tot ceea ce monitorizăm și noi vedem că în arealele zonelor de cultură se manifestă seceta pedologică cu diferite grade de intensitate. Monitorizăm atent și în funcție de evoluție se vor lua măsurile conform procedurilor legale”,
Cristian Delibaș, director DAJ Botoșani.
Totodată, directorul DAJ Botoșani a declarat că în aceste zile s-a început campania de recoltare a culturilor înființate în toamna anului trecut. Deocamdată se recoltează în sudul județului orz și orzoaică.
Liderul național votat de sute de botoșăneni deși s-a retras din cursă
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Bilete disponibile la meciul dintre FC Botoșani și Farul Constanța – PREȚURILE
Oana Sava
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Directoare cu concurs la spitalul orașului: NOTA obținută la examen
Oana Sava
Nov 26, 2024