Afaceriștii din Botoșani au fost invitați astăzi începând cu ora 14:00 la o dezbatere publică în ceea ce privește taxa de salubrizare. A fost prezent doar primarul Cătălin Flutur, deși era așteptat și viceprimarul Cosmin Andrei.
Discuția s-a întins pe durata a două ore și a fost una destul de tensionată. Și asta din cauză că anul trecut operatorii economici plăteau la salubrizare cantitatea efectivă de deșeuri rezultată din unitate. Anul acesta în schimb, s-a decis ca taxa să fie calculată la suprafața punctului de lucru al administratorilor. Iar de aici toată nemulțumirea și asta pentru că s-a ajuns în situaţia în care mai mulţi agenţi economici ajunseseră să li se impună plata unor sume uriașe.
Primarul Cătălin Flutur, încă de la început le-a transmis afaceriștilor că Primăria Botoșani nu are nici un interes să mărească această taxă. Ba mai mult decât a recunoscut că și municipalitatea se confruntă cu o situație dificilă.
``Vorbim de o taxă specială care și nouă ne-a venit așa peste rând și peste cap... Eu o să vă spun am luat în calcul toate solicitările dvs și le-am discutat pentru cei ce ne-au făcut adrese înainte de a avea această întâlnire. Ceea ce vreau să vă spun, noi nu am avut decât o formulă de calcul, o formulă de calcul care avea acolo un element cuantificabil, singurul pe care îl puteam să îl facem cuantificabil și era legat de suprafață. Ceea ce ni s-a transmis nouă, pentru că noi suntem doar simpli executați în momentul acesta. Și am făcut niște calcule care s-au dovedit a fi nereale și nesuportabile pentru foarte multă lume”,
Cătălin Flutur, primar municipiul Botoșani.
De aceea le-a și dat dreptate și ca atare a precizat că se va ține cont de părerile și amendamentele depuse când se va vota joi modificarea Proiectului de Hotărâre în ceea ce privește stabilirea taxei speciale.
„Este o noutate și pentru noi. Nu este normal ca cineva care plătea înainte undeva la 16.000 de lei pe an și acum pe calculul impus să se ajungă la 444.000 de lei. Poate societatea respectivă nu făcea profit atât . Am luat în considerație asta că și pentru noi este o provocare mare, ni s-a dat o sarcină „ia și fă așa”. Revenim pe principiul ala cât consumi atât plătești, care este un principiu foarte bun, dar mai știu că ne va fi greu să facem și așa. Ne va fi greu după aceea că va trebui să urmărim în timp cât producem fiecare. Nu suntem pregătiți să urmărim lucrul acesta, dar vom urmări lucrul asta și cred că undeva la sfârșitul anului 2019 vom avea o imagine cât de cât reală.”,
Cătălin Flutur, primar municipiul Botoșani.
Ovidiu Năstase, reprezentantul firmei Formens dar și Boris Titov, directorul Uvertura Mall au dorit să li se facă cunoscută toată această documentație pentru a se vedea cum anume s-au ajuns la aceste sume ireale.
Valentin Rău, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor a susținut sus și tare că toată această dezbatere trebuia să aibă loc încă din luna decembrie înainte de a se aproba proiectul de hotărâre.
Chiar și reprezentanții spitalelor din municipiu prezenți la ședință au susținut că noua taxa ar fi triplă. De pildă, dacă Spitalul Județean Mavromati în 2018 a plătit o taxă pe an de 330.000 de lei, conform noilor reglementări ar trebui să plătească în jur de 971.000 de lei.
Și după lungi discuții care au mai și deviat de la subiect, primarul Cătălin Flutur le-a dat asigurări că au fost făcute modificările necesare astfel încât cei mai mulți dintre agenți economici să nu aibă de suferit și să plătească aproximativ aceeași sumă pe care o plăteau și până acum.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Tânără din Botoșani băgată la închisoare după o ditamai aventura în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Procesiune cu Sfinte Moaște în mai multe parohii din județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
3 motive pentru a cumpăra centrala pe lemne Stropuva S40U
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Tânăr din Botoșani prăbușit sub ochii trecătorilor, ambulanța chemată urgent
Oana Sava
Nov 22, 2024