Când vine vorba de cheltuirea aiurea a banilor publici administrația locală pare să depășească orice imaginație. Un exemplu este ceea ce s-a întâmplat la Primăria Curtești, acolo unde angajații au vorbit pe unde i-a tăiat capul pe fondurile de la buget, bineînțeles.
Un control efectuat de Camera de Conturi Botoșani din cadrul Curții de Conturi a României a scos la iveală probleme cu angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata unor cheltuieli fără legătură cu activitatea entității, reprezentând contravaloarea unor convorbiri telefonice efectuate nejustificat. Valoarea totală se ridică la 15.475 de lei
Auditorii financiari au constatat că Primăria Curtești a depășit masiv abonamentul Business Flexibil Grup 42 pe care îl avea perfectat cu SC Orange România SA București. Iar aceasta ca urmare a unor convorbiri în interiorul grupului, dar și pentru că s-au transmis mesaje divertisment enjoy, s-au purtat convorbiri telefonice internaționale, s-au efectuat donații, s-a apelat la servicii cu servicii cu suprataxă.
Culmea este că Primăria Curtești a și plătit toate aceste ”minuni”, astfel ajungându-se la cele peste 150 de milioane de lei vechi despăre care auditorii Curții de Conturi au considerat că s-au achitat nelegal.
Nu au lipsit nici cazurile de reîncărcări PrePay și de apelare la alte servicii speciale, în condițiile în care serviciile de telefonie mobilă erau asigurate prin plata unor abonamente lunare pe bază de contract de furnizare servicii nu doar cu SC Orange România SA București, ci și cu operatorii Romtelecom SA și SC Vodafone SA.
”Pentru astfel de plăți nu există nici o bază legală, iar cheltuielile nu au nici o legătură cu activitatea instituției și s-au făcut cu încălcarea prevederilor Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale”,
Raport Camera de Conturi Botoșani.
Auditorii de la Camera de Conturi Botoșani au dispus mai multe măsuri. Astfel, au cerut restricționarea convorbirilor telefonice din rețeaua Orange prin limitarea în cadrul abonamentului, stabilirea întinderii prejudiciului prin plata nelegală a unor convorbiri care nu au legătură cu activitatea instituției, recuperarea integrală a prejudiciului și calcularea de dobânzi și penalități de la data plății și până la recuperarea integrală a sumei achitate integral.
Liderii administrației publice locale de la Curtești susțin că au recuperat integral prejudiciul și că au oprit banii salariaților care au utilizat în exces telefonia mobilă. Pe de altă parte, ar fi fost constrânși în unele cazuri să depășească abonamentele.
”Cu telefonia nu știu cât e de corect. Adică noi ca instituție publică nu avem posibilitatea să sunăm un cetățean? Să îl chem să vină de la Orășeni până la Primărie pe jos? Am numărul lui de telefon, l-am sunat. Sau chiar se întâmplă ca el să fie în străinătate, dar noi de unde să știm unde este el la capătul firului?”,
Dumitru Vițel, primar Curtești.
Cât au contat convorbirile telefonice în exces nu se știe, dar Dumitru Vițel, după două mandate consecutive, nu va mai candida la fucția de primar, social-democrații susținându-l pe Marcel Anton, actual viceprimar.
CITEȘTE ȘI:
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Primele exit poll-uri: Bătaie între Lasconi și Călin Georgescu pentru turul II
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
ACUM: Atmosferă de așteptare în sediul PSD, se așteaptă primele exit-poll-uri – LIVE
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024