Căror pacienți nu li s-a întâmplat oare să dea în spitalul de stat peste un medic morocănos, nervos, ursuz și care a devenit brusc amabil, binevoitor și ”cu vorbele la el” atunci când s-a apelat la serviciile sale, dar la o clinică privată?
Botoșănenii care-și permit preferă să plătească o consultație la un cabinet privat pentru investigații medicale evită în general spitalele publice.
Culmea, în cele mai multe dintre cazuri, medicul din spitalul de stat este același de la cabinetul privat. Diferă doar comportamentul.
Adresabilitatea în unitățile medicale de stat vine mai ales din partea pacienților care nu-și permit „să se caute” la privat. Sau au timp de așteptat pe holurile ambulatoriului Spitalului Județean Mavromati, timp calculat în ore, de cele mai multe ori.
Prezentă la Botoșăneanul TV, Doina Caba, managerul Spitalului Județean de Urgență Mavromati, a încercat să explice fenomenul. Mai ales că a lucrat, pe lângă sistemul public și într-o unitate medicală privată.
„Am avut și eu o pauză în care am ieșit din sistemul public și am intrat în sistemul privat, deci cunosc bine. De la director financiar contabil la Dorohoi am plecat în sistemul privat și am lucrat la un spital privat din Suceava cu care am o colaborare de mai mulți ani, deci cunosc sistemul privat și din interiorul lui”,
Doina Caba, manager Spitalul Județean Mavromati
În general, cabinetele medicale private sunt deschise de medici care lucrează în spitalele de stat. În alte orașe, unde există clinici această practică este de asemenea regăsită. La nivel de zvonistică, unii medici direcționează pacienți către propriile cabinete, pentru plata consultațiilor aferente. Care în sistemul public sunt gratuite, fiind decontate în baza unui contract negociat și stabilit cu Casa Județeană de Asigurări.
„Punctul meu de vedere este că e loc pentru toată lumea. Privatul poate fi o amenințare dar și o oportunitate ca noi să învățăm, să ne performăm în sistemul public. Nu susțin, dar nici nu interzic. Pentru că fiecare își știe timpul lui efectiv, dar cu respectul de ambele părți. Sistemul privat are o facilitate în plus față de spitalele publice. Ei au voie să primească coplata. Spitalele publice nu au voie să încaseze coplata în serviciu. Să știți că și sistemul privat utilizează bani publici, puține cabinete sau spitale funcționează doar pe bani privați”,
Doina Caba, manager Spitalul Județean Mavromati
Diferența este la nivel comportamental, pentru că medicul ar trebui să afișeze același comportament față de pacient, indiferent că este în spital sau la cabinetul lui privat.
Mai mult, managerul de la Spitalul Județean a dezvăluit că este adesea pusă în situația de a explica acest paradox comportamental al medicului care se schimbă de la o unitate, la alta.
Și cum, în cele mai multe dintre cazuri, la cabinetele medicale din ambulatoriu pacienții simt pe alocuri că nu primesc acel respect din partea medicului.
„În ambulatoriu, un medic poate vedea patru pacienți pe oră, atât se decontează. Dacă medicul are șapte ore de serviciu în ambulatoriu, sunt aproape 30 de pacienți. Dacă face mai mult de 30 de pacienți nu-i decontează CAS, dacă face mai puțin, se plătește cât ai făcut. Și atunci neîncasând coplata și bazându-ne doar pe banii de la CAS, gândiți-vă, patru pe oră. Ai un sfert de oră pentru consultație de ambulatoriu, este puțin. Dacă ai anumite specialități și se adresează seniorul, numai până dă «bună ziua» și se dezbracă trece un sfert de oră și atunci nu te poți încadra în 28 de consultații”,
Doina Caba, manager Spitalul Județean Mavromati
De durată mai este și introducerea datelor pacientului în sistemul informatic, uneori îngreunat de erori.
În schimb, la cabinetul privat, pacientulului îi este alocat un timp mai generos și atunci crește și gradul de satisfacție, pentru că simte că a fost ascultat de medic.
În ambulatoriu cele mai aglomerate cabinete sunt cele de diabet, cardiologie și oftalmologie, unde timpii de așteptare sunt cuprinși între două și cinci luni. Sunt preferați medicii cu experiență în detrimentul celor abia ieșiți din rezidentiat care pot oferi consultații de la o zi, la alta.
Discuția pe acest subiect poate fi urmărită de la minutul 23 din materialul video de mai jos.
Zeci de viitori medici din Botoșani au dat examenul de rezidențiat – SPECIALIZĂRILE
Oana Sava
Nov 18, 2024
FĂRĂ bilete gratuite pentru copii la meciul FC Botoșani – FCSB
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Se caută consilier la AJOFM Botoșani – LISTA locurilor de muncă
Oana Sava
Nov 18, 2024
ANUNȚ Licitație Direcția de Servicii Publice pentru locuri disponibile în piețe
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
SCANDAL în scara unui bloc din Botoșani: Bărbat dus în cătușe la sediul Poliției Locale
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024