Cum acționau
Structura cunoscută cu denumirea „oamenii lui Fediuc” s-a constituit din anul 2007, dar gruparea a prins putere începând cu luna august a anului 2008, când în acest „proces” s-a implicat Dumitru Horga, preot în localitatea Cândeşti, din judeţul Botoşani.
Dintr-un comunicat al DNA reiese că, grupul s-a constituit în aceeaşi perioadă în care Daniel Nădejde a fost cooptat de Dumitru Horga şi Daniel Sofronie (al cărui copil a fost botezat ulterior de comisarul Nelu Fediuc), pentru a se deplasa periodic în Ucraina şi pentru a participa la introducerea în România a unor cantităţi importante de ţigări cu sustragerea de la plata taxelor vamale.
”
Pentru a i se permite intrarea în ţară cu astfel de produse, trebuia să cotizeze lunar cu suma de 200 dolari, banii urmând să ajungă la comisar Fediuc Nelu prin intermediul lui Horga Dumitru. De asemenea, conducătorul grupului asigura finanţarea necesară pentru cumpărarea ţigărilor din Ucraina, folosind sume de bani în valută date de către o persoană din anturajul său, cunoscută cu preocupări pe linie de cămătărie şi pe care Horga Dumitru a contactat-o prin intermediul lui Fediuc Nelu”, se arată în
comunicatul DNA.
Tratament preferenţial la Vama Siret, comisioane plătite vameşilor
Oamenii protejaţi de comisarul-şef Nelu Fediuc, la acea vreme
şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, beneficiau de un tratament preferenţial la intrarea în ţară, iar comisioanele pe care le plăteau vameşilor şi poliţiştilor de frontieră erau stabilite foarte clar.
Un poliţist de frontieră primea
suma 50 de lei, în timp ce „comisionul” pentru vameş era dublu, de
100 de lei. În plus, pentru banii plătiţi, „oamenii lui Fediuc” primeau şi informaţii despre controale, reuşind astfel să le evite pentru a nu pune în pericol afacerea cu ţigări de contrabandă.
Preotul botoșănean și ”boss-ul” au devenit cumetri cu acte în regulă
Din spusele procurorilor DNA, preotul din Botoșani și comisarul-șef Nelu Fediuc, poreclit și ”boss-ul”, au devenit cumetri, după ce i-a botezat acestuia unul dintre copii. De-a lungul timpului, atât preotul Horga cât şi comisarul Fediuc au reuşit să se impună ca lideri ai grupării. Astfel, preotul Dumitru Horga s-a lăudat că are relaţii în rândul unor persoane cu influenţă din mediul politic şi din conducerea fostului Inspectorat Judeţean al Poliţiei de Frontieră Botoşani, în timp ce Nelu Fediuc se prevala de legătura de prietenie şi relaţiile în rândul conducerii Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, a Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava, dar şi pe lângă şefii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.
Nelu Fediuc vindea informații cu ajutorul oamenilor lui. Cel mai grav este faptul că unii competitori erau eliminați fără niciun fel de remușcare.
Competitorii erau eliminați din circuitul de contrabandă
Pentru a elimina orice problemă cu distribuţia de ţigări din Ucraina pe raza
județului Botoşani, precum şi pentru a majora cantităţile de ţigări ce urmau a fi trecute prin PTF Siret şi implicit câştigurile realizate din comercializarea acestora, la iniţiativa lui Dumitru Horga, dar şi din cauza relaţiilor conflictuale apărute între Nelu Fediuc şi un ofițer de poliție, șef de tură aflat în subordinea inculpatului, cei doi au hotărât îndepărtarea din circuitul de contrabandă a unor așa-ziși competitori (în fapt alte persoane care se ocupau de contrabanda cu țigări în aceeași zonă).
”
Astfel, unul dintre aceștia a fost depistat și sancţionat contravenţional cu suma de 5.000 lei şi confiscarea, din autoturismul acestuia, a cantităţii de 200 pachete de ţigări, iar altul a fost sancționat prin confiscarea cantităţii de 666 pachete de ţigări şi aplicarea unei contravenţii în valoare de 5.000 lei”, se mai menţionează în
comunicatul DNA Suceava.
39 de inculpaţi
Cei 39 de inculpaţi au aflat care sunt acuzaţiile cu ocazia actelor derulate de procurorii anticorupţie din Suceava în cursul săptămânii trecute, mai exact în intervalul 21-25 aprilie 2014.
„
Celor 39 de inculpaţi li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de inculpat și acuzațiile, în conformitate cu articolul 309 din Codul de Procedură Penală. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se mai specifică în
comunicatul DNA.
CITEȘTE:
Scandal de corupție în vama Siret, rețea mafiotă condusă de un preot din Botoșani