Muzeografii din Botoșani continuă să scoată la lumină, în această perioadă de izolare, obiecte create de mâna iscusită a bunicilor noastre.
Cearșaf (Prostire pentru pat) este o piesă din patrimoniul Secției de Etnografie Botoșani, din categoria Țesături de interior.
Datată în 1908, piesa provine din localitatea Leorda, comuna Leorda, județul Botoșani, fiind lucrată în gospodărie.
Cu dimensiunile de 206 centimetri lungime și 108 centimetri lățime, prostirea este compusă din două bucăți de pânză de bumbac, de lățimi diferite ce sunt țesute industrial în 2 ițe și mai apoi brodate în gospodărie, în cruci cu arnici roșu și negru. Piesa are un decor complex, antropomorf, zoomorf, geometrizant, floral și avimorf, regăsit pe două ”fâșii” brodate și două rânduri de dantelă, au precizat specialiștii Muzeului de Etnografie.
Pe una dintre ”fâșii” este brodat un motiv antropomorf – zoomorf (călăreț) ce se repetă, iar printre aceștia este o semnătură dublă cu inițialele A.M. Pe cealaltă ”fâșie” este brodat un decor floral, mai exact flori stilizate în opt petale pe ”vrej”.
Alături de aceste motive brodate, sunt lucrate două rânduri de dantelă, una dreaptă cu decor croșetat în cruci înscrise în romburi și una în colțuri, cu friză de cocoși.
Bunul cultural este clasat în categoria Tezaur a patrimoniului cultural național al României din anul 2014.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Viorel Iliuță: Miza viitorului Parlament este uriașă / Lupta nu s-a încheiat – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024