Guvernul vrea să treacă Direcțiile Județene pentru Cultură de la Ministerul Culturii la Consiliile Județene începând cu 1 ianuarie 2025.
Prevederea apare în draftul unuia dintre proiectele de ordonanță menite să reducă cheltuielile bugetare, demers calificat de premierul Marcel Ciolacu drept „reforma sistemului bugetar”.
Specialiștii în conservarea patrimoniului, contactați de HotNews.ro, atrag atenția că trecerea Direcțiilor Județene pentru Cultură la autoritatea locală este un conflict de interese deoarece multe dintre proiectele imobiliare sunt inițiate chiar de către autoritatea locală, având beneficii directe, iar prevederea, dacă va fi adoptată va duce la distrugeri ale clădirilor de patrimoniu.
În plus, aceste direcții au un buget minuscul și sunt subfinanțate, deci nu se va face nicio economie importantă la buget.
Guvernul a mai venit de-a lungul timpului cu această propunere, în 2013, în proiectul de descentralizare propus de Liviu Dragnea, însă a renunțat în urma presiunii publice venite din partea specialiștilor în protecția patrimoniului și a ONG-urilor de profil.
„Începând cu data de 1 ianuarie 2025 serviciile publice aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea unor autorități publice centrale se transferă în autoritatea/coordonarea/subordonarea autorităților publice județene. Fac parte din categoriile de servicii publice aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea unor autorități publice centrale următoarele: (...) Direcții județene de Cultură care se află în coordonarea/subordonarea autoritatea Ministerului Culturii”,
se arată în proiectul de Ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, obținut de HotNews.ro, și care ar urma să fie discutat de Guvern săptămâna viitoare.
Direcțiile Județene pentru Cultură dau avizele pentru proiecte imobiliare (construcții noi sau resturări) de lângă/pe monumentele istorice de interes local și proiecte imobiliare în zonele construite construite protejate, demarează procedurile de clasare/declasare a clădirilor monument și realizează dosarul necesar. Practic, dacă o casă veche rămâne sau nu în picioare sau se construisește un bloc de 10 etaje lângă ea, este decizia acestor direcții.
Specialiștii în protecția patrimoniului consultați de HotNews.ro atrag atenția că nu se face economie fiindcă bugetele lor sunt minuscule, având doar câțiva angajați.
Direcția Județeană de Cultură de la Botoșani are doar cinci angajați.
Vlad Bedros, presedintele Secțiunii de Evidentă a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice (secțiunea care se ocupă de clasarea/declasarea monumentelor istorice), expert atestat în domeniul monumentelor istorice, este de părere că trasferul Direcțiilor Județene pentru Cultură la Consiliile Județene reprezintă un conflict de interese.
Ștefan Bâlici, președintele Ordinului Arhitecților din România, spune că Direcțiile Județene pentru Cultură sunt organisme deconcentrate, deci tema descentralizării este irelevantă în acest caz.
În ceea ce privește protecția patrimoniului, Bâlici spune că Direcțiile Județene pot apăra patrimoniul tocmai pentru că nu sunt subordonate autorității locale.
„Direcțiile pentru Cultură sunt de multe ori ultimul bastion al apărării patrimoniului construit datorită independenței pe care o au față de factorii de putere locală, tocmai datorită subordonării directe față de Ministerul Culturii și nu față de autoritățile locale. Au puterea de a interveni acolo unde e cazul, pe considerente profesionale, în apărarea patrimoniului și sunt libere de această presiune ierarhică pe care ar avea-o dacă ar fi puse în subordinea consiliilor judetene. Doar în felul acesta pot să apere interesul public general, al protejării patrimoniului cultural”,
a explicat Bâlici.
Dacă Direcțiile pentru Cultură vor ajunge la Consiliile Județene și Consiliul general, șefii acestor direcții vor fi numiți de președinții de CJ, respectiv primarul general. Bâlici atrage atenția că presiunile politice vor duce la plecarea specialiștilor din direcții, și așa puțini.
Click AICI pentru articolul integral
Curg voturile din secțiile de la Botoșani pentru Călin Georgescu, numărătoarea pe final
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Și totuși… Ciucă a câștigat un oraș din județ
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Rezultate bombă la Botoșani, candidatul “fantomă” începe să câștige secții
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
SURPRIZA primului tur: Călin Georgescu votat masiv la Botoșani, este pe locul 2 după Ciolacu
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Cosmin Andrei: Este o victorie de etapă / Peste două săptămâni să fim la fel de fericiți - VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024