Administratora unei firme de panificaţie, Laura M, de 43 de ani, este suspectată că, în perioada 1 ianuarie – 30 august a acestui an ar fi dispus înregistrarea în contabilitatea societății a mai multor facturi fictive de aprovizionare cu făină de grâu de la o societate aflată în insolvență.
Prejudiciu de aproape jumătate de miliard de lei vechi
În baza acestor documente ar fi dedus ilegal TVA, prejudiciind bugetul de stat general consolidat cu suma de 45.000 lei. Cantitățile de făină de grâu au provenit de la o moară de grâu din județ și au rezultat din procesarea, în aceeași perioadă, a grâului reținut ca uium din prestări servicii de măciniș către persoane fizice.
De asemenea, o parte din grâu a fost achiziționat de moara în cauză de la o altă societate prin interpunerea unor angajați ai morii cu care ultima firmă a încheiat contracte de vânzare-cumpărare și facturi fiscale pentru 212.500 kg de grâu din producția anului 2013.
În acest caz urmează a se efectua cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Dosar şi pentru un patron din Roma
Poliţiştii efectuează acte premergătoare şi într-o altă cauză, față de Daniel T., de 39 ani, din comuna Roma, judeţul Botoșani. Acesta este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, constând în aceea că, în perioada octombrie-noiembrie 2010, în calitate de administrator cu procură al unei societăţi comerciale, a înregistrat în evidența contabilă facturi fiscale fictive emise de către un furnizor din judeţul Iași, în baza cărora s-a aprovizionat cu 424,13 tone cereale, deducând ilegal TVA și prejudiciind bugetul de stat general consolidat cu suma de 153.278 lei.
[[banner]]
Peste 200 de controale, zeci de amenzi
Cele două dosare fac parte dintr-o campanie demarată pe 1 septembrie de Poliția Română pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităților în domeniul producerii, prelucrării, achiziţionării şi comercializării produselor cerealiere şi de panificaţie.
În acest context, în perioada 1 – 6 septembrie, poliţiştii botoşăneni din cadrul structurilor de investigare a fraudelor, ordine publică şi poliţie rutieră au fost angrenați în desfăşurarea mai multor acțiuni punctuale, efectuând 230 de controale, dintre care 52 la societăți comerciale, 35 la persoane fizice, fiind verificate și 143 mijloace de transport.
Polițiștii au constatat 7 infracţiuni, dintre care 2 la Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale și 5 alte infracţiuni. De comiterea acestora sunt suspectate 6 persoane.
De asemenea, au fost aplicate 58 sancţiuni contravenţionale, dintre care 16 la Legea 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, republicată şi 42 la alte acte normative.
Valoarea totală a sancţiunilor contravenționale aplicate se ridică la 40.360 lei, iar a bunurilor ridicate urmare a acestora se ridică la 1.483 lei.
CITEŞTE ŞI:
Hypermarket amendat de Protecţia Consumatorilor pentru pâine cu mizerie