Conflictul a avut loc într-o școală din Dorohoi, între doi adolescenți în vârstă de 15 ani. Unul dintre ei a suferit o ruptură de mandibulă, însă ce a fost cu adevărat șocant a fost faptul că directorul unității de învățământ, dar și dirigintele de la clasă, pentru a ascunde agresiunea au refuzat să cheme ambulanța. Și nu ar fi primul caz în care astfel de situații sunt ascunse de școală.
Acest subiect a fost abordat în cadrul emisiunii Botoșăneanul TV în care a fost invitată Nicoleta Arpinte, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi, și a pornit de la copilul căruia i s-a dat foc de către colegi, la un liceu din Flămânzi.
„Eu nu reușesc să înțeleg treaba asta, atitudinea asta. Un caz similar s-a mai întâmplat la o școală din Dorohoi unde un copil a fost lovit de un alt copil, a suferit o fractură de mandibulă, iar diriginta și directoarea au refuzat să solicite ambulanța și au refuzat să sune la 112, ca să nu fie afectată imaginea școlii. Există un dosar penal înregistrat”,
Nicoleta Arpinte, prim procuror Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi
Mama adolescentului a fost cea care în cele din urmă a depus sesizări la Parchet, dar și la alte instituții, iar dosarul este instrumentat de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) – Biroul de Siguranță Școlară.
„În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe sub coordonarea directă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi, continuând activitatea de culegere și administrare a probatoriului”,
Cosmin Horobăț, purtător de cuvânt IPJ Botoșani
Astfel de situații îi uimesc inclusiv pe procurorii care instrumentează dosare cu infracțiuni în care sunt implicați copii. În unele dintre situații, de neînțeles ajunge să fie tocmai atitudinea adulților.
„Sub aspect uman cum este posibil? Eu nu înțeleg un alt lucru, cum îmbunătățește un asemenea aspect imaginea școlii dacă, de exemplu, în prezent opinia publică a aflat că un copil poate să nu fie în siguranță la Liceul Flămânzi, nu? Asta înseamnă îmbunătățirea imaginii uneui liceu? Atâta timp cât ascunzi astfel de situații din școala ta, înseamnă că nu poți să le gestionezi și oricând poate să izbucnească un asemenea conflict și se poate întâmpla o nenorocire. La Dorohoi copilul acela cu fractură de mandibulă. Copilul în prezent are blocaj inter-maxilar rigid la chirurgie maxilo-facială și mănâncă cu paiul”,
Nicoleta Arpinte, prim procuror Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi
În luna martie, în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural, polițiștii botoșăneni au prezentat o situație privitoare la violența în școli din care reiese că în semestrul I al anului școlar 2021 – 2022 au fost sesizate 35 de infracțiuni față de 10, câte au fost în aceeași perioadă în anul școlar precedent.
Totuși, cadrele IPJ arată că în urma analizării fiecărui dosar în parte „nu au rezultat cauze care să conducă la concluzia confruntării cu un fenomen infracțional”.
21 dintre faptele penale au fost comise în incinta școlilor iar 8 în împrejurimi. Predomină infracțiunile contra integrității corporale și sănătății, respectiv fapte de „loviri sau alte violențe”, ”furt”, ”amenințare”, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”, „violarea sediului profesional” și chiar o „tentativă de omor”.
Video, de la minutul 25:46
Logodnicul unui botoșănence celebre, dat afară din secția de votare
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Apă oprită pe mai multe străzi din municipiu din cauza unei avarii
Oana Sava
Nov 25, 2024
FC Botoșani egalată pe final în derby-ul Moldovei – VIDEO
Oana Sava
Nov 25, 2024
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024