Pandemie, regulamentul general pentru protecția datelor (GDPR), ordine de la șefii de sus. Cam așa arată paradisul informațional al multor directori de instituții deconcentrate de la Botoșani care se bucură de beneficiile aferente funcției, de la salarii generoase, la subalterni cu care s-o facă pe-a șefii și uși închise pentru cetățenii în slujba cărora lucrează, doar în teorie.
Probabil că jumătate dintre directorii unităților de stat de la Botoșani nu comunică deloc cu publicul sau cu jurnaliștii. Nu se știe dacă-și respectă programul de lucru sau atribuțiile obligatorii din postura de șefi. Nu-i deranjează nimeni cu întrebări, iar situația le convine de minune. Nu-i verifică nimeni.
Există mulți șefi la Botoșani care la un simplu contact cu presa se prevalează de o serie de adrese prin care le-ar fi interzis să comunice lucruri specifice activității lor. Ziariștilor li se solicită să se adreseze ministerelor de la București sau regionalelor la care sunt arondați.
Ei „se spală pe mâini” de această corvoadă a întrebărilor presei, jurnaliștilor le este îngrădit accesul la informațiile de interes public. Sau le obțin, însă parțial și fără posibilitatea de a adresa întrebări suplimentare pentru completarea datelor. Mai trebuie spus și că această corespondență cu structurile centrale presupune un orizont de așteptare care se poate duce la 10 zile, în condițiile în care, de la Botoșani, respectivele informații ar putea fi furnizate pe loc.
Prefectul Dan Nechifor și-a însușit solicitarea Botoșăneanul către instituțiile publice pentru a avea o imagine clară a modului în care se face comunicarea.
A transmis așadar adrese către cele peste 50 de unități de stat cu subordonare guvernametală care au avut un termen pentru întocmirea unui raport în acest sens.
Din răspunsurile primite, oficial, 11 directori de la Botoșani au „botnițe” puse de șefii centrali. Dar nu fac nimic pentru schimbarea situației.
„Dintre acestea, permiteți-mi să apreciez că sunt unități care, cu toată aprobarea centrului, reușesc să comunice cu presa în termene cât mai scurte, cât mai prompt și eficient. Însă sunt și altele care se folosesc de această aprobare de la centru ca să nu comunice de fapt, sau foarte greu. Când este vorba despre instituții ce administrează domenii importante pentru noi toți, lipsa de comunicare poate deveni o problemă”
Dan Nechifor, prefect
Sunt și șefi de deconcentrate care nici măcar nu s-au deranjat să răspundă apelului făcut de prefect, care practic este reprezentantul Guvernului în teritoriu:
Există și excepții de conducători de unități care au găsit o cale de mijloc pentru a transmite informații de interes public, cum ar fi Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu (condus de Cristina Kashyap) sau Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (Carmen Nicolau). Șefii acestor instituții mențin activă pagina oficială de Facebook și spun că au și consilieri de etică.
Prefectul susține totuși că: „Asta nu înseamnă relații cu mass-media. Nu înseamnă transparență instituțională”.
La polul opus, sunt directori care nu se supără când sunt „deranjați” de întrebările jurnaliștilor la care răspund personal sau prin purtătorii de cuvânt, inclusiv în zile libere. Iar ca exemple pot fi amintiți cei de la Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Direcția de Sănătate Publică - director Monica Adăscăliței, Casa Județeană de Pensii - director Cristina Anton, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor - director Mihai Țurcanu, Direcția Agricolă - director Cristian Delibaș sau Agenția Județeană de Inspecții și Prestații Sociale - director Sebastian Tocariu.
„În final, permiteți-mi să apreciez instituțiile care sunt exemple de comunicare transparentă: cele din subordinea Ministerului de Interne, care au inclusiv grupuri de WhatsApp cu jurnaliștii. Solicitarea noastră va fi să se mărească această capacitate de transparentizare a activității, voi face demersuri în acest sens. Îi invit pe șefii instituțiilor decocentrate să ia în calcul conferințele de presă lunare, comunicarea rezultatelor prin intermediul comunicatelor de presă”,
Dan Nechifor, prefect
Nu s-au înregistrat derapaje nici la cele două servicii subordonate Prefecturii, cel de Permise sau Pașapoarte.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Zi LIBERĂ pentru angajați la finalul lunii ianuarie, vor avea weekend prelungit
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Se scumpește apa la Botoșani: NOILE tarife anunțate de Nova ApaServ
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
COD GALBEN emis de meteorologi la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Doliu în biserică: Un preot din Botoșani a plecat la Domnul
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Se REIA o cursă de pe Aeroportul din Iași către o destinație așteptată
Redacția Botoșăneanul
Jan 09, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile