Executivul condus de Viorica Dăncilă urmează să adopte, luni, prin OUG, mai multe măsuri de austeritate.
Majorarea accizei la ţigarete, reducerea numărului de posturi de secretari de stat în ministere, eliminarea sporului pentru condiţii grele şi vătămătoare, taxarea pensiilor care nu se bazează pe contributivitate, se numără printre măsurile ce vor fi incluse într-o Ordonanţă de Guvern ce urmează a fi discutată luni de Executiv, potrivit unor surse oficiale.
Posturile vacante din sectorul bugetar vor fi blocate (cu excepţia Sănătăţii, Educaţiei, Poliţiei), iar sporul de 15% din salariul de bază pentru condiţii grele şi vătămătoare va fi abrogat.
"Guvernul pregătește un act normativ prin care vrea să reducă veniturile, mai exact, să elimine sporul pentru condiții vătămătoare sau periculoase. Ne insultă inteligența, consideră că acceptăm chiar toate deciziile proaste pe care le adoptă, toată incapacitatea de a gestiona, toată incompetența. Găsesc resurse doar pentru interesele de partid, pentru toate categoriile "speciale" în timp ce noi ne zbatem într-un sistem cu resurse insuficiente (umane, materiale, fără aplicații informatice funcționale etc). Și până mai ieri asigurau că nu vor lua măsuri care să afecteze veniturile oamenilor, că sunt soluții și nu vor recurge la astfel de măsuri. Un nonsens, acest drept a fost reglementat prin legea salarizării, lege asumată și promovată de actualul Guvern, lege care pentru noi a fost o mare dezamăgire și a creat o serie de discriminări. Inacceptabil, totală incoerență și lipsă de viziune. Nu așa oameni politici, nu așa! Cum se întâmplă ca toate măsurile negative să afecteze numai anumite categorii?! Discriminarea, la rang de principiu! Ne opunem și dezaprobăm o astfel de posibilă măsura! "Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii
"Sporul nu va fi tăiat la medici, profesori, magistraţi, poliţişti. Pentru aceştia se transformă în sumă fixă, dar va fi nevoie de discuţii cu sindicatele", au precizat sursele citate.
În ceea ce priveşte taxarea pensiilor speciale, se lucrează la definitivarea formei finale, conform economica. Varianta este în prezent: sub 2.000 de lei impozit zero, peste 2.000 lei impozit 10%, între 7.000 de lei şi 10.000 de lei impozit de 30% pe suma care depăşeşte 7.000 de lei şi de 900 lei plus 50% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 de lei.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Gabriela Erdic
Nov 19, 2024
O tânără a născut acasă un băiețel, cu câteva ore înainte a fost la Maternitatea Botoșani
Oana Sava
Nov 19, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Festivalul-Concurs „Mihail Sorbul” și-a desemnat câștigătorii
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024