Adoptarea de către Consiliul Local Dorohoi a hotărîrii privind scoaterea din domeniul public a 2,5 hectare de teren creează tensiuni în PDL. După ce în mai multe rînduri, prin opoziţia consilierilor municipali democrat-liberali, proiectul a fost respins, vineri, tot cu sprijinul acestora, a fost aprobat, după cum v-am mai informat (https://www.botosaneanul.ro/stiri/itatea-dorohoian-pe-cale-dea-2-5-hectare-unei-firme-s/).
Fostul primar de Dorohoi s-a împotrivit
Deşi preşedintele PDL Dorohoi, fostul primar Sergiu Lungu şi alţi doi colegi s-au abţinut, alţii doi au votat pentru, iar ceilalţi doi au lipsit de la şedinţă. Acest lucru l-a nemulţumit pe fostul edil şef, mai ales că trecerea „portocaliilor” de partea primarului PSD pare să se fi făcut peste capul său. „Unii cu munca, cu lipitul afişelor în campanie şi alţii cu beneficiile şi înţelegerile”, a afirmat Sergiu Lungu (foto dreapta). Conform unor surse neoficiale, votarea trecerii în patrimoniul privat al municipiului a unei bune părţi din terenul fostei unităţi militare, ar face parte dintr-o înţelegere între conducerile judeţene ale PDL şi PSD, social-democraţii urmând în compensaţie, printre altele, să sprijine menţinerea în funcţia de director a Spitalului Municipal Dorohoi, a medicului Valerian Andrieş, ex-consilieri judeţean PDL. Unitatea medicală trece în subordinea Consiliului Local, care trebuie să organizeze un concurs pentru postul de manager.
875.000 de euro, preţul minim al tranzacţiei
Pe de altă parte, consilierul Sergiu Lungu a explicat în cadrul şedinţei de vineri că nu poate vota proiectul întrucît atunci când Guvernul a fost de acord să cedeze terenul fostei unităţi militare, a făcut-o cu condiţia ca pe acesta să se construiască locuinţe sociale şi un cămin de bătrâni. El a fost contrazis de Ciprian Dohotaru, juristul Consiliului Local, care a precizat că actul normativ prin care pămîntul a fost dat în proprietatea municipalităţii nu condiţiona transferul terenurilor către administraţia locală dorohoiană de ridicarea acestor aşezăminte. Indiferent de partea cui este dreptatea, cert este că la mijloc este vorba de bani destui de mulţi. În condiţiile în care preţul minim pentru un metru pătrat care va fi acceptat de Primărie este de 35 de euro, iar suprafaţa dorită de SC Reinvest Corporation SRL este de 2,5 hectare, adică 25.000 de metri pătraţi, înseamnă că tranzacţia va fi de cel puţin 875.000 de euro, adică 3,72 de milioane de lei.
Declarația zilei 24 ianuarie 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 24, 2025
Gabriela Erdic
Jan 24, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Atenție șoferi! CODUL GALBEN de ceață și polei este în continuare prelungit
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile