O filială judeţeană de partid are zero lei şi zero bani în conturi de un an de zile. Aceasta este concluzia care poate fi lesne trasă în condiţiile în care cam de atâta timp are instituită poprire pe conturi şi în ciuda acestui lucru societatea comercială care a apelat la această măsură de executare silită nu a recuperat nici un leu. Povestea pleacă tocmai din campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2009.
"Conturile sunt goale"
Atunci PNL Botoşani a încheiat un contract cu SC Eltrans SA pentru a amplasa pe stâlpii de tramvai bannere cu propriul candidat la preşedinţia României, Crin Antonescu.
Potrivit reprezentanţilor societăţii Consiliului Local, între cele două tururi s-ar fi trimis o adresă liberalilor prin care au fost întrebaţi dacă doresc să menţină în continuare bannerele în condiţiile în care candidatul lor a ieşit din cursa pentru prima funcţie în stat. Răspunsul ar fi fost afirmativ, însă banii, în jur de 11.000 de lei, nu s-au mai plătit vreodată. Pentru recuperarea sumei s-a deschis un proces care a fost câştigat, s-a apelat la un executor judecătoresc care a pus poprire pe conturi, însă toate acţiunea a fost sortită eşecului.
„Eu nu mai pot să fac ceva. Am hotărâre judecătorească pe care am dat-o la executor. Dacă nu au nimic, conturile sunt goale, patrimoniu nu au… Când apar bani în cont banca trebuie să anunţe”, ne-a declarat
Victor Ivănescu, directorul general al SC Eltrans SA. Cu tot cu penalităţi s-a ajuns la 14.000 de lei, iar şefii PNL Botoşani ar fi încercat o negociere prin care să li se mai diminueze suma, însă reprezentanţii Eltrans le-au comunicat că, atât timp cât există deja o hotărâre judecătorească pe o anumită sumă, nu mai poate fi discutat cuantumul datoriei.
"Câţi bani poţi să treci prin cont?"
La un moment dat deputatul Florin Ţurcanu susţinea că responsabilitatea o poartă organizaţia municipală întrucât aceasta ar fi parafat contractul cu SC Eltrans SA. Liderul acesteia respinge o asemenea variantă, dar explică şi motivele pentru care nu s-a onorat înţelegerea: compania municipalităţii ar fi avut mai multe obligaţii contractuale pe care nu le-ar fi respectat.
„Din punctul meu de vedere ei nu şi-au onorat foarte multe obligaţii, dar de acum, fiind vorba de un fapt din trecut, comentariile sunt de prisos. Pe perioada respectivă, în contractul cu Eltransul, era aşa: preţul pe bucată, instalarea unui banner pe stâlp şi demontarea, iar Eltransul nu a efectuat cele două operaţiuni”, a afirmat
Gheorghe Iavorenciuc preşedintele organizaţiei municipale a PNL. Acesta susţine că filiala judeţeană a avut fonduri în ultimul an, dar nu a rulat banii prin conturi.
"Câţi bani poţi să treci prin cont? Anumite sume, dacă sunt sumele mici, trec prin casierie. Noi nu avem cotizaţii de sute de milioane, nu avem nu ştiu ce donaţii. În timpul campaniei electorale pot fi bani mai mulţi, dar şi banii respectivi merg într-un cont bancar, dar se ştiu chestiile astea, în rest chiar că nu mai ştiu nimic", a mai spus
Gheorghe Iavorenciuc. Sigur este că PNL are blocat accesul la afişajul electoral pe stâlpii SC Eltrans SA. Consiliul de administraţie al societăţii a hotărât să nu se mai semneze nici un contract cu persoanele juridice care înregistrează datorii.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
POVESTEA PROCESULUI ELTRANS - PNL:
PNL executat silit de societatea Eltrans pentru o datorie din 2009
Eltrans a deschis procesul împotriva liberalilor