Stiluri diferite, partide diferite, ascensiuni diferite, dar finaluri aproape similare. La un an de la verdictul Curții de Apel Suceava, care a pus practic carierei politice a lui Florin Țurcanu, Direcția Națională Anticorupție zdruncină serios și poziția lui Andrei Dolineaschi. După ce au fost parteneri, iar apoi s-au făcut cum le-a venit la gură, cei doi au ajuns pe buza prăpastiei din cauza... femeilor.
Florin Țurcanu a fost condamnat de magistrații suceveni în urma unei plângeri depuse de Cristina Bahrin și Aurelia Aroșoaie după excluderea lor din Consiliul Județean Botoșani.
Andrei Dolineaschi a picat pe interceptările procurorilor anticorupție pentru intervenții făcute în cazul unei angajate a Consiliului Județean, dar nu Botoșani, ci Satu Mare.
Pe 28 martie 2014 deputatul social-democrat a fost înregistrat când purta o convorbire cu Mircea Govor, vicepreședintele CJ Satu-Mare și totodată președintele organizației PSD a județului din nord-vestul României. Vicele CJ Satu-Mare i-a trimis un SMS mai mult decât sugestiv:
”Nu mă uita cu siviul cu Dragnea pt sec de stat”.
În ciuda exprimării demne de un cocălar, parlamentarul de Dorohoi și-a dat seama că ”siviul” la care se referea Mircea Govor era de fapt un Curriculum Vitae. A inițiat o discuție cu PSD-istul sătmărean prin care îi aducea la cunoștință că a vorbit cu Liviu Dragnea, pe atunci președinte executiv național al PSD, pentru ca Oana Pîrcălab (foto sus Facebook) să preia funcția de secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). Din câte se pare, Andrei Dolineaschi nu prea știa cine este femeia pentru care făcuse intervenția deoarece îl avertizase pe Mircea Govor: ”fii atent cum se face că trebuie să fie funcționar public, printr- un transfer, ceva...”
Oana Pîrcălab fusese ani de zile funcționar la CJ Satu-Mare, însă de câteva luni tocmai se transferase la Unitatea de Implementare a Proiectului european derulat de compania de apă a județului, omoloaga Nova Apaserv de la Botoșani. Mircea Govor l-a asigurat pe Andrei Dolineaschi că ”o și mut săptămâna asta, o mut, că ea îi funcționar public, am întrerupt... gata! Mulțumesc!”
La trei zile de la convorbirea purtată de cei doi lideri PSD sătmăreanca era deja anunțată de Mircea Govor ca secretar general adjunct la MDRAP.
”Sătmăreanca Oana Pîrcălab va ocupa funcţia de secretar general adjunct în Ministerul Dezvoltării”, era titlul unui articol pe această temă scris de Sătmăreanul.net, în care se preciza:
”Oana Pîrcălab, va ocupa funcţia de secretar general adjunct în cadrul Ministerului Dezvoltării. Anunţul a fost făcut azi, 31 martie de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor. Potrivit interlocutorului, prin numirea Oanei Pîrcălab în noua funcţie, atât echipa din Ministerul Dezvoltării cât şi poziţia judeţului Satu Mare vor fi mai puternice”.
Din declarațiile de avere și de interese depuse de-a lungul anilor reiese că Oana Pîrcălab (foto stânga) a avut o ascensiune fulminantă în administrația publică.
În 2008 era simplu consilier la CJ Satu-Mare, avea ceva acțiuni la Rompetrol, SIF 3 și Banca Transilvania și un salariu anual de 32.432 lei. Soțul său, Alin Pîrcălab, era ofițer la Inspectoratul Județean al Poliției de Frontieră Satu-Mare. Peste numai un an salariul Oanei Pîrcălab s-a dublat: 69.258 de lei, adică 5.771 lei/lună. Câștiga mai bine decât soțul său, care aduna din leafă 49.531 de lei, ceea ce înseamnă că împreună, numai din salarii făceau într-un an aproape 120.000 de lei, binișor peste un miliard de lei vechi, adică aproximativ 10.000 lei/lună. Și aceasta după ce funcționara căpătase funcția de șef serviciu implementare.
În 2011 Oana Pîrcălab era deja director executiv la CJ Satu-Mare, iar în 2014 fostul soț îi apare în declarația de avere ca plătitor de pensie de întreținere pentru copil, în timp ce apartamentul, de nici mai mult, nici mai puțin de 145 metri pătrați are specificat în formular ”partaj prin convenție”, ceea ce înseamnă că Oana și Titus au divorțat. Funcționara de la CJ și-a continuat însă ascensiunea, în 2014 apărea ca asociat și administrator la SC Project Strategic Team SRL, pentru ca pe 1 aprilie să ajungă la MDRAP. Nu a stat însă decât șase luni la Ministerul Dezvoltării, în toamna anului precedent revenind la CJ Satu – Mare pe un post de consilier.
CITEȘTE ȘI:
Dosarul Govor – ANAF, interceptări incendiare cu Dolineaschi: Bine, bossu. Altceva?
În concluzie, pentru jumătatea de an lucrată la MDARP de Oana Pîrcălab și-a riscat cariera Andrei Dolineaschi. Incredibilă coincidență, conducerea centrală a PSD i-a stabilit acestuia înlocuitor în fruntea organizației județene Botoșani exact în ziua în care DNA a făcut public faptul că este suspect în dosarul lui Mircea Govor. Aceasta în condițiile în care parlamentarul era incompatibil cu noul statut al partidului tocmai din 18 octombrie 2015, când la congresul PSD s-a hotărât că nu se mai pot dubla funcțiile naționale cu cele județene. La câteva zile, Andrei Dolineaschi anunța că a demisionat din postul de președinte al PSD Botoșani, însă abia la exact două luni de la congres, în aceeași după-amiază în care DNA făcea public că este suspect în dosarul lui Govor, conducerea națională l-a înlocuit efectiv cu Ovidiu Portariuc.
Totuși, cel puțin oficial, el este suspect în dosarul lui Mircea Govor (foto stânga) pentru intervenții făcute la ANAF. Iată cum sună comunicatul DNA:
”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus extinderea urmăririi penale față de suspectul Dolineaschi Andrei, deputat în Parlamentul României şi la data faptelor secretar general al organizaţiei judeţene a unui partid politic, cu privire la săvârşirea a două infracțiuni de complicitate la folosirea influenței sau autorității, de către o persoană care deține o funcție de conducere în cadrul unui partid politic, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
În perioada august-octombrie 2013, inculpatul Govor Mircea Vasile în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic și vicepreședinte a Consiliului Județean Satu Mare, folosindu-se de influența și autoritatea funcțiilor deținute, a făcut demersuri, prin intermediul suspectului Dolineaschi Andrei (secretarul general al aceluiaşi partid), pe lângă persoane din conducerea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, pentru a obține numirea, detașarea, împuternicirea sau menținerea în funcții de conducere sau de execuție în cadrul nou înființatei Administrații Județene a Finanțelor Publice Satu Mare (A.J.F.P.), a unor persoane obediente lui ori intereselor de partid, pe alte criterii decât cele profesionale.
Procedând în această manieră, pe lângă faptul că a rezultat un folos necuvenit pentru persoanele respective, inculpatul Govor Mircea Vasile a urmărit să obțină/mențină protecția societăților comerciale controlate de el și familia sa din partea organelor fiscale din județul Satu Mare”.
Lui Andrei Dolineaschi i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, procurorii anticorupție menționând că beneficiază în acest dosar de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.
CITEȘTE ȘI:
Deputatul s-a format ca politician la cabinetul unuia dintre cei mai controversați oameni politici de după revoluție, Șerban Mihăilescu. În aceste condiții și ascensiunea sa a fost una fulminantă. În 1998, an în care a intrat în PSD, a și devenit președintele organizației de tineret de la Dorohoi. Din același an a activat la cabinetul parlamentar al celui supranumit ”Miki Șpagă”, pentru ca în Cabinetul Năstase să ocupe un post de consilier la Secretariatul General al Guvernului. În legislatura 2004 – 2008 a fost consilier județean, pentru ca în 2008, la numai 33 de ani, să devină deputat pe Colegiul Dorohoi, mandat pe care și l-a dublat în 2012. A fost un apropiat al lui Mircea Geoană, însă, ca prin minune, după ce acesta a pierdut președinția partidului în favoarea lui Victor Ponta, a ajuns apropiat al acestuia din urmă și secretar general al partidului. După ce Liviu Dragnea l-a înlocuit pe Victor Ponta, Andrei Dolineaschi a reușit să rămână în noua echipă de conducere, fiind desemnat vicepreședinte la congres cu cel mai mare număr de voturi.
CITEȘTE ȘI:
Sergiu Bălășcău
Jan 12, 2025
Evenimente organizate în bisericile din Botoșani de Zilele Eminescu
Gabriela Erdic
Jan 12, 2025
Un pasionat de metale a descoperit muniție într-o pădure din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Jan 12, 2025
Sergiu Bălășcău
Jan 12, 2025
Tragedie în judeţul Botoşani: Accident mortal produs de un tânăr de 18 ani
Redacția Botoșăneanul
Jan 12, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile