Din 24 februarie 2020, persoanele care vor să divorțeze nu mai pot face acest lucru prin încheierea unui acord de mediere.
Decizia aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție. Astfel, părțile nu vor putea nici să le ceară instanțelor să ia act de acordul lor de desfacere a căsătoriei.
Problema pe care și-ar putea-o pune unii, însă, este ce se întâmplă cu situațiile în care instanțele, în trecut, au confirmat acordul de mediere prin care doi foști soți au ales să divorțeze, scrie Avocatnet.ro.
Pentru aceste persoane, hotărârile judecătorești definitive care consfințesc acordul de mediere rămân valide, pentru că interpretarea ICCJ e obligatorie doar de la momentul publicării acesteia în Monitorul Oficial, adică de la data de 24 februarie 2020.
Faptul că foștii soți și-ar fi putut pune o asemenea problemă este dată de faptul că Instanța Supremă s-a pronunțat cu privire la situația divorțurilor făcute în fața unui mediator, prin Decizia nr. 23/2019. Cu alte cuvinte, Curtea a intervenit într-o situație în care instanțele judecătorești care au fost sesizate cu cereri de confirmare (pronunțarea unei hotărâri de expedient, prin care să se ia act de acordul de mediere în ceea ce privește desfacerea căsătoriei) au soluționat problema diferit, arată sursa citată.
Printre acestea, au fost și instanțe care au soluționat favorabil cererile de confirmare a acordului de mediere prin care se desfăcea căsătoria și, astfel, foștii soți au obținut pronunțarea unei hotărâri de expedient în mod favorabil lor.
Vestea bună este că situația unor astfel de persoane nu se va schimba, întrucât decizia ICCJ este obligatorie doar de la momentul publicării sale în Monitorul Oficial, adică din 24 februarie. Cu alte cuvinte, dacă doi foști soți au divorțat printr-un acord de mediere și, apoi, au reușit să obțină confirmarea acordului în fața unei instanțe, prin pronunțarea unei hotărâri de expedient, căsătoria rămâne valid desfăcută.
O altă problemă pe care și-ar putea-o pune părțile care au obținut desfacerea căsătoriei printr-un acord de mediere, dar care nu au sesizat încă instanțele pentru a obține confirmarea acelui acord și, astfel, perfectarea divorțului, e ce se întâmplă cu acele acorduri. În privința acestora, instanța nu mai poate lua act de înțelegea părților. Într-o atare situație, instanțele ar urma să fie sesizate ulterior publicării deciziei ICCJ în Monitorul Oficial, deci ar fi obligate să respecte interpretarea dată de Instanța Supremă, încheie Avocatnet.ro.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Dodo, „Elefănțelul curios” îi invită pe cei mici la teatru
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
ANUNŢ Primăria Botoşani referitor la noile locaţii ale secţiilor de votare
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Tinerii din Botoșani invitați să decidă viitorul centrelor de tineret
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024
Elevii unui liceu din Botoșani învățați cum să intervină corect la un accident rutier
Redacția Botoșăneanul
Nov 20, 2024