Numărul gradaţiilor de merit a scăzut în acest an la 190 faţă de aproape300 cîte au fost acordate în 2009. Astfel, în cadrul Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean a fost aprobată metodologia de acordare a gradaţiilor de merit pentru anul în curs la un număr de 190. Acestea vor fi acordate astfel: un număr de 20 pentru funcţiile de conducere, 20 pentru învăţători, 15 pentru educatoare şi cîte 10 pentru următoarele discipline-limba română, limbi moderne, matematică, fizică, chimie, biologie, socioumane, istorie, geografie, informatică, discipline tehnice, educaţie fizică. Totodată, vor fi acordate cîte cinci gradaţii de merit pentru profesorii care predau religie, muzică şi educaţie plastică. Valoarea unui astfel de drept financiar reprezintă 25% din salariul de bază, iar acest procent este acordat lunar, pentru o perioadă de patru ani de zile.
„Anul acesta am calculat cîte gradaţii au fost acordate în ultimii trei ani şi cîte corespund judeţului nostru la numărul total de angajaţi pentru o perioadă de patru ani de zile. Totodată, în următorul CA vom discuta modificările grilei de evaluare a activităţii din ultimii patru ani a cadrelor didactice. S-a propus, iar sindicatele au agreat ideea diferenţierii grilei pentru cadrele didactice din mediul urban, întrucît ani la rînd, cele din mediul rural au fost vitregite pentru că nu aveau copii la olimpiadele şcolare naţionale şi nu aveau punctaje atît de bune, deşi şi activitatea dumnealor ar trebui să fie recunoscută la fel cu a celor din mediul urban”, a declarat Ada Macovei, inspector şcolar general IŞJ.
În ceea ce priveşte personalul nedidactic şi auxiliar, numărul gradaţiilor acordate în ultimii trei ani depăşeşte ponderea alocată judeţului, astfel încît anul acesta nu vor mai fi acordate. Totuşi, informaticienii vor putea să îşi depună dosarele cu profesorii de informatică, iar psihologii împreună cu profesorii de socioumane.
„Totodată, în ceea ce priveşte cele 20 de gradaţii pentru funcţiile de conducere şi aici vor fi grile diferite, pentru directorii din mediul rural şi mediul urban la şcoli generale şi la fel, o grilă diferită pentru cei de licee faţă de cei de la gimnaziu. Ni s-a părut nefiresc să concureze un director unde sunt 220 de elevi din mediul rural cu un director din mediul urban, unde sunt peste 1.000 de elevi, bătălia este una puternică pentru că salariile de merit s-au sisitat odată cu aplicarea legii unice de salarizare şi astfel toţi colegii vor dori să depună dosarul pentru gradaţii de merit”, a mai afirmat Ada Macovei, inspector şcolar general IŞJ.
Nu în utlimul rînd, Ada Macovei a declarat că, pe site-ul oficial al inspectoratului a fost deschis la secţiunea de dezbateri publice un forum pe această temă unde sunt aşteptate propuneri din partea cadrelor didactice cu privire la efectuarea grilelor de evaluare.
Declarația zilei 28 noiembrie 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 28, 2024
Oana Sava
Nov 28, 2024
CUM se înțelege Otilia Bilionera cu soțul turc: Fac două nunți la anul
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024