Seria zilelor geroase de la Botoșani, o premieră de altfel în ultimele două decenii, face victime în rându locuitorilor orașului.
A adolescentă și-a pierdut cunoștința astăzi în timp ce se afla pe Pietonalul Unirii din municipiu. Oamenii aflaț în zonă au sunat la 112 și la scurt timp un echipaj medical de la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) a preluat fata care se afla într-o stare de hipotermie în formă ușoară.
Fata a fost transportată la Secția de Pediatrie pentru a fi ținută sub observație.
De asemenea, un al doilea incident a fost înregistrat la sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise Și Inmatricularea Vehiculelor.
Un bărbat care stătea la coadă de peste patru ore a leșinat printre zecile de persoane care se aflau îngrămădite la ghișeele acestei instituții.
La el a ajuns un echipaj SMURD care l-a preluat și l-a transportat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Mavromati.
În spaţii deschise
Alegeţi haine groase, rezistente la umezeală, care să vă asigure protecţia capului, feţei şi a mâinilor pentru a evita pierderile de căldură şi încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia sângelui la nivelul membrelor.
Evitaţi deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile sunt extrem de scăzute. Pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare riscul de infarct miocardic creşte cu 2%.
Evitaţi expunerea prelungită la frig. Alternaţi expunerea cu repausul în spaţii încălzite, precum instituţii publice, magazine, gări, benzinării.
Evitaţi imobilizarea prelungită. Consumaţi lichide calde.
În maşină
Nu vă deplasaţi singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Există riscul de a vă rătăci sau de a vă accidenta şi de a rămâne izolat în frig.
Nu uitaţi să aveţi lichide pentru 24 de ore, alimente, precum şi medicaţia cronică.
Este bine să aveţi în maşină pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea.
Şi în aceste cazuri e bine să evitaţi imobilizarea prelungită şi să asiguraţi măcar o activitatea fizică minimală.
Nu plecaţi la drum fără a umple rezervorul, întrucât la un consum mediu orar de 1 litru de benzină/motorină un rezervor plin de 40-50 de litri vă poate asigura încălzirea în maşină pentru cel puţin o zi.
Nu părăsiţi maşina dacă este viscol şi nu puteti preciza distanţa până la adăpost, deoarece vă puteţi rătăci, iar hipotermia se instalează mult mai repede în condiţii de vânt şi umezeală.
În spaţii închise
Menţineţi o temperatură de minimum 21 de grade (expunerea îndelungată la temperaturi scăzute, în condiţii de repaus şi îmbracăminte inadecvată poate provoca hipotermie).
Alimentaţi-vă corespunzător şi evitaţi consumul de alcool sau excesul de sedative.
Verificaţi starea vârstnicilor prin vizite periodice sau daţi-le măcar un telefon.
Verificaţi periodic funcţionarea sursei de încălzire (centrală de apartament, reşou, sobă).
Nu vă încălziţi la aragaz şi nu lăsaţi nesupravegheate sursele de încălzire (sobele) pe durata nopţii.
DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:
Viorel Iliuță: Miza viitorului Parlament este uriașă / Lupta nu s-a încheiat – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024