Aşa cum a promis la începutul verii, Doina Federovici a renunţat la apartamentul pe care îl avea închiriat în cartierul Griviţa. La fel a procedat şi Marius Budăi, care a părăsit locuinţa de lângă bazar. Ambii însă au predat alte imobile decât cele în care au locuit efectiv.
Senatorul a anunţat în luna iunie că în scurt timp va părăsi ANL-ul şi la jumătatea lunii august şi-a pus făgăduinţa în practică, subliniind totuşi că a primit legal apartamentul într-o perioadă în care nu deţinea nici o funcţie politică sau administrativă şi că locuia la fel de legal acolo.
Dat fiind însă scandalul izbucnit în acest an, odată cu mărirea şi ulterior micşorarea chiriilor la ANL-işti, pentru care ea a intervenit personal împreună cu deputatul Budăi, a preferat să plece din blocul ridicat de stat în Aleea Călugăreni.
„Am primit repartiţie încă din 2003. Am fost făcută în toate felurile, am ajuns paria societăţii, aşa că am vorbit cu soţul şi i-am spus: «hai să predăm cât mai repede locuinţa»”. Am spus că vreau să închid cât mai repede capitolul acesta, nu vreau să mai aud de problema asta, îl predau şi gata”,
Doina Federovici, senator PSD.
Lidera social-democrată a arătat că de la data la care a făcut anunţul şi până la cea a ieşirii efective din locuinţă a rezolvat actele pentru contractarea unui credit bancar în vederea achiziţionării unei locuinţe.
În tot acest timp, după ce renunţarea la ANL a fost făcută publică, susţine însă că o sumedenie de familii care ocupă deja o astfel de locuinţă au contactat-o să efectueze un schimb.
„Au venit o mulţime de oameni, cred că 14-15, care m-au rugat: «dacă tot predaţi locuinţa, haideţi să facem un schimb». Dintre toţi, m-a impresionat cazul unei familii cu doi copii”,
Doina Federovici, senator PSD.
Potrivit acesteia, ambii părinţi lucrau în afara municipiului, dimineaţa trebuiau să se deplaseze de la ANL Cişmea în oraş pentru a-şi duce copiii la şcoală, iar apoi să plece la lucru în judeţ. Când se întorceau erau nevoiți să meargă mai întâi în oraş şi abia apoi acasă. Aşa că, la insistenţele acestora, a acceptat să facă un schimb. Mai exact, familia respectivă s-a mutat în Aleea Călugăreni, iar cea a senatorului în ANL Cişmea, însă doar teoretic, fiindcă practic a predat imediat locuinţa nou luată în primire.
Acelaşi lucru l-a făcut şi Marius Budăi şi tot cu un ANL-ist din Cişmea, diferenţa fiind că acestuia i-a predat apartamentul de lângă bazar în care actualul deputat locuia din 2004.
„Am făcut schimb cu un prieten din copilărie. A aflat că predau apartamentul şi m-a rugat să facem schimb”,
Marius Budăi, deputat PSD.
Acesta a adăugat că a contractat un credit bancar prin programul „Prima Casă” şi a achiziţionat un imobil în zona Lebăda.
Dragoş Cătălin Apetroaie şi Daniel Mateiuc sunt familiile care s-au mutat în locuinţele ce fuseseră ocupate de senator, respectiv deputat. Astfel, primii botoşăneni de pe lista de aşteptare pentru ANL-uri existentă la Primăria Botoşani care au intrat în blocurile construite de stat au preluat locuinţele de la Cişmea în care au stat Apetroaie şi Mateiuc deoarece în acte acestea sunt cele care au fost predate de cei doi parlamentari.
Reprezentanţii Primăriei Botoşani şi cei ai societăţii Locativa susţin că schimbul de locuinţe între ANL-işti este unul perfect legal şi nu au avut motive să se împotrivească.
„Noi doar avem grijă ca la toate schimburile ambele familii să fie cu plata cheltuielilor la zi, ca să nu ajungem apoi să umblăm prin instanţă după bani. Pentru cei nou intraţi Primăria a dat repartiţiile, cei de acolo ţin ordinea priorităţilor, nu pot să le dau eu”,
Florinel Gornea, director general SC Locativa SA.
Schimburile s-au aprobat pe 9 iunie în cazul deputatului şi pe 17 august pentru senator.
„Nu ai motive să le respingi schimbul. Mulţi stau la garsonieră, au doi copii şi fac schimb cu alţii care stau la apartament”,
Iulian Ciubotaru, şef serviciu Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni, Primăria Botoşani.
Acesta a precizat că schimbul a fost posibil prin HG 962/2001 privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor legii 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.
Cu toate acestea, chiar reprezentanții Primăriei recunosc că sub 1% dintre ANL-iști au efectuat astfel de schimburi, ceea ce ar însemna că nu își permite chiar oricine să facă așa ceva.
Practic, cei doi parlamentari social-democrați s-au mutat doar în acte în alte locuințe, lucru care a făcut însă posibil ca botoșănenii aflați de atâția ani pe lista de așteptare să fie redirecționați spre ANL Cișmea și nu spre blocurile din centrul orașului în care au locuit efectiv senatorul și deputatul.
Atât Doina Federovici, cât şi Marius Budăi au arătat că familiile care au făcut obiectul schimbului nu au nici o legătură cu PSD-ul, membrii lor nefăcând parte din acest partid.
Dacă cei doi au renunţat într-un final la ANL-uri, în schimb, Costel Lupaşcu nu doar că nu a predat locuinţa închiriată în cartierul Bucovina, ci chiar a fost unul dintre primii care a semnat actul adiţional cu noile tarife, chiar dacă în realitate nu locuieşte acolo. Ba mai mult, în septembrie ajunsese, în ciuda indemnizaţiei de peste 13.000 de lei primită de la Parlament, să intre în rândul datornicilor, reuşind într-un final să îşi stingă debitul.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Un botoșănean declarat cea mai obedientă slugă a lui Ceaușescu, dormea la ușa dictatorului
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Apel de la o instituție de stat pentru botoșăneni: Atenție la produsele false „de post”
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Se pensionează o judecătoare de la Tribunalul Botoșani
Oana Sava
Nov 14, 2024