Doi soţi din Botoşani fac minuni din lut, lemn şi sârmă. Creaţiile în haine tradiţionale, care copiază personaje emblematice din lumea satului, cuceresc toate privirile la târguri.
Cu o sticlă în mână, "beţivul" pare să fi petrecut deja de sărbătoarea celor 40 de Mucenici. Păpuşa este printre cele mai populare şi mai bine vândute la târguri. Şi mândria soţilor Silion.
"Am început cu capul din pânză şi mai târziu am început să le facem din argilă. Am zis să facem ceva care să rămână de la noi. Soţul mi-a făcut nişte scule mici, ca pentru cap aşa. Şi-mi iau argilă, uitaţi, cât pentru cap", spune Georgeta Silion, meşteşugar.
Totul a început ca o joacă, dar, încet, întreaga lor lume s-a adunat în jurul păpuşilor. Confecţionarea marionetelor unice în România poate dura şi trei zile, relatează Observator.
"Mai fac aşa, mai haioşi. Îi zbârcesc la faţă pe moşi. Noi facem bătrâni, nu facem tineri", arată cei doi.
"Nu m-a învăţat nimeni, pur şi simplu. Eu am fost de mică talentată. Primele păpuşi pe care le-am făcut le-am dat cadou. Făceam pentru prietenii mei, să văd ce zic ei. Toţi m-au apreciat. După aia am zis să facem", povesteşte Georgeta Silion, meşteşugar.
"Totul pleacă de la o sârmă. Iniţial, când am început, cu zece ani în urmă, am început fără schelet, pentru că făceam nişte păpuşi pentru copii, aşa, de amuzament", adaugă Dumitru Silion, meşteşugar.
Toate păpuşile sunt personaje din viaţa satului. Preotul, profesorul, lăutarii, gospodinele sau gospodarii.
"Noi ţinem la tradiţii. Bunicul cu iţari, cu opinci, aşa cum se îmbrăcau altădată bunicii. Aici avem potcovarul, care face potcoave şi are ciocănel şi chiar bate acolo", arată Georgeta Silion, meşteşugar.
Din mâinile lor au ieşit până acum sute de păpuşi, apreciate de copii şi oameni mari. De la târguri, nu se mai întorc cu niciuna acasă. Preţurile sunt între 100 şi 200 de lei.
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024