Propunerea legislativă privind ziua liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului initiata de de un grup de senatori PSD printre care Doina Federovici, Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu şi Ilie Sârbu a fost votată în plenul Senatului.
Zi liberă plătită pentru vizită la doctor cu copilul
În România, susțin inițiatorii, problemele de sănătate în cazul copiilor, în special în cazul celor foarte mici, sunt numeroase. Potrivit datelor EUROSTAT din 2012, mortalitatea infantilă în România depășește 9,4 la mie, aproape dublu faţă de media europeană. Principalele cauze de deces sunt bolile (90%) și doar 10% din aceste decese fiind cauzate de accidente.
"97 de senatori au fost de acord ca angajatorii, din mediul public sau privat, să aibă obligația să acorde o zi liberă pentru îngrijirea sănătății copilului pentru orice salariat ce o solicită, prin rotaţie, fără a-i periclita activitatea, şi nu mai mult de 5% dintre angajaţi în acelaşi timp. Potrivit prevederilor legii, părinții sau reprezentanții legali a unui copil sau a doi copii vor avea dreptul la o zi lucrătoare liberă pe an, plătită, pentru vizita la doctor și efectuarea de controale medicale pediatrice. În cazul familiilor sau reprezentanţilor legali cu trei sau mai mulţi copii se vor acorda două zile lucrătoare libere pe an, simultane sau separate", a afirmat
senatorul Doina Federovici.
"Sănătatea copiilor este o prioritate pentru orice societate"
Potrivit opiniilor exprimate de reprezentanții asociațiilor medicilor, sunt esențiale în cazul copiilor: realizarea unei vizite la medic măcar o dată pe an pentru verificarea stării de sănătate a copiilor și efectuarea anuală a analizelor de sânge. De asemenea, vizitele regulate la medic creează etape-tampon între pacient și spital, respectiv o reducere a cheltuielilor generate de tratarea afecțiunilor, se mai arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
“Această propunere legislativă privind ziua liberă pentru îngrijirea sănătății copilului are drept scop completarea cadrului legislativ aflat în vigoare astfel încât să se creeze părinților condițiile necesare pentru protejarea sănătății copiilor lor și prevenirea îmbolnăvirii acestora. Sănătatea copiilor este o prioritate pentru orice societate, iar măsurile necesare pentru adoptarea și implementarea acestui obiectiv trebuie tratate cu atenție de către stat” a mai precizat
Doina Federovici.
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
Vacanță prelungită pentru bugetari, de sărbători: 10 libere