A slujit Cuvântul până la sfârșitul vieții. S-a dedicat școlii, copiilor și cărții. A scris poezie, a cules folclor autentic, a îndrăgit satul românesc.
Școala Gimnazială Nr.1 Concești anunță, cu profund regret, trecerea la cele veșnice a profesorului Gheorghe Țuculeanu.
”Dedicat carierei de dascăl, căreia i-a dăruit peste 40 de ani, slujitor al Limbii și literaturii române, domnul profesor va rămâne în amintirea colegilor și a elevilor ca o prezență elegantă, sobră, autoritară prin cultură, prin măiestria didactică, precum și prin rolul important pe care l-a avut la conducerea unității școlare. Un profesor este asemeni unei candele ce se consumă dăruind lumină elevilor, generație, după generație ! Azi candela domnului profesor Țuculeanu Gheorghe s-a stins aici în ceea ce privește dăruirea de lumină pe pământ, dar cei care au primit lumină de la el o să-i aprindă mereu o candelă, rugându-se pentru sufletul lui la plecarea lui ”de dincolo de stele”, în Împărăția Cerurilor! Un om moare de două ori: odată când sufletul părăsește corpul și a doua oară, când nimeni nu mai vorbește despre el! Domnul profesor Țuculeanu Gheorghe rămâne nemuritor în sufletul multor serii de elevi, care l-au iubit și apreciat!”
Gheorghe Ţuculeanu era considerat de către scriitorul Gellu Dorian drept un ”model de profesionalism în domeniul învăţământului”, dar și un ”pedagog de şcoală veche şi sănătoasă”, care ”nu s-a limitat doar la programa şcolară şi la îndatoririle faţă de şcoala pe care a şi administrat-o ca director, ci a și cules folclor literar din zona Conceștilor, folclor autentic, nu contrafăcut”.
Poetul-profesor a debutat cu cartea ”Dor de infinit", un periplu cronologic, pe anotimpuri, cu versificări corecte, aproape de candoarea pe care sufletul acestui iubitor de frumos o avea.
”Gheorghe Țuculeanu a creat şi poezie originală, în registrul modelelor consacrate, corect redactate, într-o prozodie clasică, mai mult pentru a atrage elevii spre literatură, spre poezie, spre frumuseţile acestora”, scrie Gellu Dorian.
Absolvent al Facultăţii de Filologie a Universității ”Al. Ioan Cuza” din Iași, a devenit profesor de Limba română după ce, mai întâi, a fost învățător în comuna natală, unde avea să profeseze întreaga viață.
Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească în pace!
Adio, colega de bancă: Elevii vor trebui să se rotească periodic în sălile de curs
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Sergiu Bălășcău
Jan 11, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile