A plecat la cele veșnice un om care a condus mulți ani orchestra Filarmonicii Botoșani. Un intelectual, un muzician de excepție și un om cu standarde morale greu de atins.
S-a stins din viață, în cursul zilei de sâmbătă, marele dirijor Modest Cichirdan, fost director al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani.
Anunțul trist a fost făcut de familia muzicianului.
”Cu durere în suflet, noi familia, Magdalena, Alexandra si Adriana Cichirdan, anunțăm că astăzi, la ora 13, s-a stins din viață dragul nostru tată și soț, Modest Cichirdan. Cuvintele nu pot exprima sentimentele pe care le purtăm acum în suflet. Sufletul cald, protecția și iubirea pe care a purtat-o pentru familie vor rămâne veșnic în memoria noastră! Drum lin și luminos către un univers mai bun! Te vom iubi mereu!”.
Slujba de înmormântare va avea loc luni, 20 iulie 2020, la ora 15:00, la Capela Cimitirului Bellu, în București.
Despre cel care a fost Modest Cichirdan, conducerea Filarmonicii ”Oltenia” - instituție care astăzi, duminică, va primi în foaier sicriul cu trupul neînsuflețit pentru un ultim omagiu - spune că a fost un ”muzician cu erudiţie artistică, spirit de mare fineţe, veritabil aristocrat al vieții culturale”.
Modest Cichirdan (1941 - 2020)
Modest Cichirdan s-a născut la 13 aprilie 1941, în Lipcani, judeţul Hotin. A început studiile muzicale în oraşul Râmnicu Vâlcea. În perioada 1961-1966, urmează cursurile Conservatorului de Muzică “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti și debutează ca dirijor în 1966, la pupitrul Filarmonicii din Arad.
Activează, pentru scurt timp, ca instrumentist în orchestra Filarmonicii “Banatul” din Timişoara. Tot aici dirijează, în paralel, orchestra de cameră a Filarmonicii.
Începând cu anul 1972 se stabileşte în Botoşani, îndeplinind calitatea de dirijor şi apoi de director al Filarmonicii din localitate.
”Se remarcă prin iniţiative artistice îndrăzneţe, prin concerte de ţinută interpretativă, fapt ce a atras atenţia opiniei publice asupra calităţilor sale artistice, impunându-se ca una dintre personalităţile muzicale de luat în seamă pe plan naţional”, scria, în revista „Mozaicul”, criticul Gheorghe Fabian.
În 1986, este rugat să accepte transferul la Filarmonica “Oltenia”, într-un moment de incertitudine managerială a instituţiei. Ocupă postul de dirijor (1986-2003) şi de director (1986-1990) al Filarmonicii, propunând un program temeinic de relansare artistică a colectivului în plan local, regional, naţional şi internaţional. În perioada 1991-1994 a fost director al Teatrului Liric “Elena Teodorini” Craiova.
O evocare emoționantă a perioadei petrecute la Botoșani făcea însuși dirijorul Modest Cichirdan în urmă cu 17 ani, atunci când Filarmonica ”George Enescu” aniversa 50 de ani de la înființare.
”Îmi amintesc mereu cu emoție de anii petrecuți la pupitrul Filarmonicii din Botoșani, și nu au fost puțini… au fost 14 ani în care am slujit cu dăruire și devotament această instituție, în calitate de dirijor și apoi de director”, spunea muzicianul Modest Cichirdan.
Și nu se sfia să mărturisească, în cuvinte dincolo de care răzbate o sinceritate curată, că a trăit la Botoșani ”cei mai frumoși ani din viață”.
”Au fost cei mai frumoși ani din viață. În acest oraș, izolat benefic în Nordul Moldovei, încărcat de istorie și spirit, mi-am început cariera de dirijor, mi-am întemeiat familia, s-au născut cei doi copii”.
Însă, mai presus de toate, rămân înscrise în istoria culturală a Botoșanilor concertele de ”înaltă ținută artistică”, înregistrările pe care melomanii le caută și astăzi.
”Aici am realizat un vast repertoriu, de la Bach la Vivaldi, la Mahler și Enescu. Cu orchestra din Botoșani am realizat concerte de înaltă ținută artistică, înregistrări radio și TV, primul disc de Mozart, concerte pe scena Ateneului Român, concerte de Anul Nou, opere integrale, Zilele George Enescu și sute de concerte lecție pentru elevi”, erau cuvintele lui Modest Cichirdan.
Mesajul din 12 august 2003, adresat Filarmonicii Botoșani, capătă astăzi o valoare inestimabilă:
”Fie ca această instituție să dăinuie veșnic pe aceste meleaguri enesciene, unde muzica vibrează și va vibra mereu”.
Nu mai puțin emoționante sunt cuvintele unui meloman care, fără a fi instrumentist în orchestra Filarmonicii Botoșani - a avut totuși privilegiul de a se afla pe aceeași scenă cu dirijorul Modest Cichirdan.
”Am trăit împreună cu orchestra Filarmonicii Botoșani momente deosebite, care nu se vor șterge niciodată din memoria mea afectivă. Unul dintre cele mai emoționante a fost când eu, ca membru al unui cor muncitoresc, am cântat împreună cu orchestra, sub bagheta maestrului Modest Cichirdan, într-un micro-concert aniversar. În ”Corul sclavilor”, din opera ”Nabucco”, am pus atunci tot patosul de care eram în stare. Era în plină ”epocă de aur”. Aveam sentimentul că robii eram noi, cei din cor și din orchestră…”,
Epigramistul Gheorghe Hreapcă, Botoșani
(Foto: Caiet aniversar Filarmonica Botoșani)
Modest Cichirdan a activat la Botoșani în perioada 1972-1986, din 1979 fiind și director, dar și singurul dirijor permanent în perioada respectivă.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!
W.A. Mozart – Simfonia nr. 21, Simfonia nr. 31 „Pariziana”
Orchestra simfonică a Filarmonicii Botoșani
Dirijor: Modest Cichirdan
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
TOP 4 soluții eficiente pentru transport rapid și confortabil din Otopeni
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Top 3 activități pentru a te simți în vacanță chiar și după întoarcerea acasă
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
A început Postul Crăciunului: CE nu ai voie să faci până pe 24 decembrie
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Botoșănean ajuns la spital după ce a căzut de pe o trotinetă electrică în fața sediului Poliției
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024