Artista fusese internată în stare gravă, cu hemoragie digestivă, la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași.
Actrița Draga Olteanu Matei a încetat din viață, în noaptea de marți spre miercuri, la vârsta de 87 de ani.
Decesul a fost confirmat de Diana Cimpoeșu, medicul șef al Unității de Primiri Urgențe din Iași.
„În ciuda eforturilor echipei medicale, a colegilor de la Spitalul Sfântul Spiridon, de la secţia ATI, care au stat alături de ea până în ultimul minut, evoluţia ei a fost una nefavorabilă şi s-a declarat decesul în cursul acestei nopţi. Patologia era multiplă, iar starea critică susţinută din punct de vedere hemodinamic şi ventilator..., din păcate vârsta şi tot ceea ce am mai spus zilele trecute nu au fost în favoarea vieţii şi s-a pierdut această luptă. Ne pare rău ca după fiecare pacient pe care îl avem", a declarat Diana Cimpoeşu.
Născută la 24 octombrie 1933, la București, Draga Olteanu Matei a jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru și 100 roluri de televiziune.
De-a lungul carierei întinse de parcursul a 5 decenii, artista a interpretat zeci de roluri memorabile în film, teatru şi televiziune, între care „Cucoana Chiriţa” (regia – Mircea Drăgan, 1986), „Ilustrate cu flori de câmp” (regia – Andrei Blaier, 1974), „Nea Mărin Miliardar” (regia – Sergiu Nicolaescu, 1979) sau „Buletin de Bucureşti” (regia – Virgil Calotescu, 1982).
Draga Olteanu Matei a debutat în film cu un rol în lungmetrajul „Blanca” (1955), regizat de Mihai Iacob şi Constantin Neagu, în distribuţia căruia se regăseau, printre alţii, Amza Pellea şi Silvia Popovici. Alături de aceştia doi, dar şi de actori precum Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Ştefan Iordache, Victor Rebengiuc sau Tamara Buciuceanu-Botez, Draga Olteanu Matei este una dintre cele mai importante personalităţi ale generaţiei sale de actori.
În 2003, a fost declarată cea mai iubită actriță la o gală organizată de TVR și PTWB (Prime Time World Broadcast).
După pensionarea de la Teatrul Naţional din Bucureşti, în 2007, Draga Olteanu Matei s-a retras la Piatra Neamţ, unde şi-a înfiinţat propria companie – „Teatrul Vostru” – primul teatru particular din România cu actori neprofesionişti, însă acesta şi-a întrerupt activitatea din cauza stării de sănătate a actriţei.
În 2010, întreaga carieră i-a fost răsplătită cu un trofeu Gopo.
Dumnezeu să o odihnească în pace!
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024