Un colaborator al Muzeului Județean s-a stins din viață astăzi, 3 februarie 2025.
Este vorba despre cunoscutul arheolog prof. univ. dr. Gheorghe Lazarovici, care a venit în nenumărate rânduri în județul Botoșani, în special pe șantierele din Botoșani.
Reprezentanții Muzeului Județean au transmis un mesaj de condoleanțe pe care îl redăm integral mai jos:
Azi, 3 februarie 2025, s-a stins din viață unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai Muzeului Județean Botoșani, prof. univ. Dr. Gheorghe Lazarovici. Cunoscut arheolog, cercetător neobosit, coordonator de doctorate, profesorul Lazarovici ne-a onorat cu prezența de nenumărate ori pe șantierele arheologice din județul Botoșani, mai ales la Stăuceni-Holm, comuna Stăuceni, unde desfășurăm cercetările arheologice sistematice.
Profesorul Gheorghe Lazarovici a vizitat deseori Muzeul Județean Botoșani, participând la manifestările științifice organizate de instituție. În anul 2023 ne-a onorat cu prezența la prima conferință cu tematică arheologică, organizată sub genericul Hierasus-Cercetări arheologice în zona de nord a Moldovei și a contribuit ulterior cu un consistent material la primul număr al revistei Hierasus-Serie Nouă, 2024.
Pasiunea sa pentru arheologie și dedicarea față de descoperirea și interpretarea trecutului umanității l-au consacrat ca un pilon al arheologiei românești, având o influență durabilă asupra înțelegerii preistoriei în Europa de Sud-Est.
Născut la 13 septembrie 1941 în Vașcău, Gheorghe Lazarovici este un arheolog român de renume, și rămâne în istoriografie ca unul dintre cei mai mari arheologi pentru preistoria Europei de Sud-Est. În 1979 a obținut titlul de doctor în științe istorice, iar între 1968 și 2004, acesta a deținut diverse funcții la Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca, evoluând de la arheolog și curator până la director general al instituției în perioada 1993-1997. A fost profesor pentru nenumărați studenți și a predat cursuri de istorie și arheologie la universități din Cluj-Napoca, Alba Iulia și Sibiu, contribuind semnificativ la formarea noilor generații de arheologi.
În decursul anilor a participat și coordonat numeroase expediții arheologice internaționale, colaborând cu specialiști de prestigiu, având ocazia să cerceteze în mai multe situri din Grecia și Serbia. Fin cunoscător al preistoriei, de la Neolitic la Epoca Bronzului și mai departe până în Evul Mediu, deschizător de drumuri în multe domenii precum arheometria, etnoarheologia, etnoreligia, analiza statistică și nu numai, lasă în urma sa un bogat tezaur de cărți și articole, precum și numeroși discipoli.
Prefectul Dan Nechifor a convocat ședință de urgență pentru câinii împușcați la Corlăteni
Gabriela Erdic
Feb 03, 2025
Redacția Botoșăneanul
Feb 03, 2025
Un bărbat a sunat la 112 si s-a ales cu amendă: De ce a avut nevoie de ajutorul jandarmilor
Redacția Botoșăneanul
Feb 03, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile