În ziua în care ochii întregi lumi se îndreptau către Ucraina, invadată barbar de Rusia lui Putin, un om se stingea din viață într-o discreție exemplară, așa cum a trăit întreaga viață, scriindu-și opera și muncind pentru a salva "moștenirea bio-culturală a poporului nostru".
S-a născut într-un sătuc din Botoșani, acolo unde se și retrăsese pentru a-și trăi ultimii ani ai vieții. A scris peste 100 de lucrări științifice. A fost supranumit "părintele" primei Bănci de Gene din România, iar în semn de prețuire, instituția îi poartă astăzi numele.
Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Suceava a făcut tristul anunț:
”Cu adâncă tristețe și profund regret, colectivul SCDA Suceava se alătură suferinței produsă de trecerea în eternitate a valorosul și nobilului om de știință care a fost Academician Dr.ing. Mihai Cristea. Pentru rodnica sa creație științifică și conduită etică exemplară, toți cei care l-au cunoscut, îi aduc acum un ultim salut în semn de înalt omagiu. Trecerea în eternitate a dr.ing. Mihai Cristea este o pierdere de neînlocuit pentru cercetarea științifică românească care-l va înscrie în memoria cercetătorilor de elită ai neamului. Pentru noi, el va rămâne o prezența vie, un exemplu de dăruire față de profesiunea aleasă. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”
Mihai Cristea s-a născut în 1929 la Cucorăni, în județul Botoșani. Membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" din anul 1990, a activat în câmpul cercetării vreme de 42 de ani, dintre care 35 ca director al Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Suceava.
A fost un cercetător recunoscut pe plan mondial, deschizător de drumuri în ştiinţa românească. A fost decorat cu 10 medalii de stat pentru merite ştiinţifice. În anul 2002 a primit Ordinul "Serviciul credincios în grad de Cavaler" din partea Preşedintelui României, iar pentru ridicarea ştiinţei agricole în Bucovina a fost declarat Cetăţean de Onoare al Municipiului Suceava. În urmă cu câţiva ani, academicianul Mihai Cristea a fost distins şi cu titlul de Cetăţean de Onoare al comunei Mihai Eminescu.
Prea puțin se știe că, la un pas de Botoșani, există o instituție de a cărei înființare și apoi funcționare se leagă numele acestui botoșănean din elita cercetării.
Mihai Cristea este cel care a înființat Banca de Resurse Genetice Vegetale la Suceava, una dintre cele mai spectaculoase instituții din ultimul secol, instituție pe care astăzi o conduce botoșăneanca Silvia Străjeru.
Banca de Resurse Genetice Vegetale sau "moștenirea bio-culturală a poporului nostru", după cum o numește Silvia Străjeru, reprezintă, fără nicio exagerare, un tezaur care păstrează nealterate și nemodificate semințele țărănești tradiționale din toate soiurile care se cultivă în prezent în țara noastră.
Banca de Gene Suceava deține astăzi o colecție de aproape 10.000 de populații tradiționale, colectate în timp din toate județele țării.
Mihai Cristea a fost un reprezentant de elită în cercetarea genetică a porumbului, crearea hibrizilor extratimpurii şi timpurii, dar este recunoscut și ca "părinte" al Băncii de Resurse Genetice Vegetale, unică în ţară la momentul înființării şi una dintre cele mai importante din Europa.
Foarte important, Banca oferă, gratuit, informaţii privind tehnologiile de cultură specifice, tratamentele ecologice sau convenţionale destinate întreţinerii culturilor.
În semn de recunoaștere a meritelor botoșăneanului Mihai Cristea, în baza HG 112/15 martie 2018, instituția și-a schimbat denumirea în Banca de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” și a devenit instituție de drept public organizată ca instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Șișești”.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Sergiu Bălășcău
Jan 15, 2025
CLIPUL ZILEI: Mesajul primarului Cosmin Andrei la Zilele Eminescu
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
S-a cerut DEMISIA prefectului la protestul MAI - LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile