În luna august, acest an, ar fi împlinit 100 de ani! Profesor universitar, personalitate incontestabilă în medicina românească a ultimului secol, cercetător, medic de calibru mondial, profesor al Universității de Medicină și Farmacie "Gr.T.Popa" Iași.
Mircea Rusu s-a născut în anul 1920, în Ungureni, județul Botoșani. A urmat școala primară și gimnazială în Botoșani, fiind un eminent elev al vestitului Liceu "A.T.Laurian". A urmat Facultatea de Medicină din Iași, fiind apoi reținut în mediul universitar, pe care nu l-a mai părăsit niciodată.
În anul 1985, Mircea Rusu a fost inclus în WHOS`s WHO si in The International Directory of Distingnished Leadership, publicat de American Biographical Institute, o recunoaștere pe plan mondial a personalității sale și a muncii în domeniul științei.
În anul 1989, profesorul Mircea Rusu a fost ales vicepreşedinte în Comitetul Secţiei Române a Uniunii Medicale Balcanice.
Pentru merite de excepţie în activitatea medicală, în învăţământ şi în cercetarea ştiinţifică, profesorul Rusu a primit numeroase premii, decoraţii şi distincţii în ţară şi străinătate, culminând cu Ordinul "Merite în învăţământ", în grad de ofiţer (cel mai înalt grad) precum şi ordinul de Comandor pentru activitatea în domeniul sănătăţii.
În Iașii anilor 80, profesorul Mircea Rusu a avut un rol deosebit în fondarea si ridicarea Clinicii de stomatologie infantilă a UMF Iasi, fapt menționat astăzi pe o plăcuță montată pe această instituție.
De asemenea, este și cetățean de onoare al municipiului Botoșani, dar și al comunei natale Ungureni.
Redăm mai jos cuvintele lui Adrian Neculau, un alt ilustru botoșănean:
"Un domn distins, cu o palarie eleganta, figura aristocratica, longilin, dar adus acum putin de spate, mereu amabil, prevenitor, socializind continuu. Trebuie sa fie dintr-o stirpe de boier de vita, iti zici; si sa stii ca nu esti departe de modelul standard. Se poarta ca un om din lumea de altadata, are aerul unui intelectual dintr-o alta epoca, eclipsind pe cei din jur prin stilul sau. E amabil cu toata lumea, chiar cu fata care vine zilnic sa-i aduca Ziarul de Iasi si pe care o omeneste cu ceva pentru efortul sau, dar mai ales cu un cuvint potrivit. Se perinda, zilnic, prin cabinetul sau fosti studenti, azi profesori importanti, scriitori, academicieni (constant e matematicianul Radu Miron, alta figura a Iasului), oameni insemnati sau obisnuiti, veniti doar sa-l salute. Din cind in cind trec si eu sa intilnesc cinstita adunare ce se infiripa zilnic. Ma leaga de doctorul Mircea Rusu statornice legaturi afective. Nu numai ca sintem consateni, ne tragem amindoi de pe valea Jijiei, de la Ungureni-Botosani, dar a fost elevul parintilor mei si are o mare admiratie pentru unchiul meu, Eugen D. Neculau, care a intemeiat vestita Universitate Populara de la Ungureni, despre care povesteste tuturor celor care au timp sa-l asculte".
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească-n pace!
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
ACUM: Botoșăneni testați gratuit la Spitalul Județean într-o zi specială
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Portarul Alin Ciobanu, integralist în duelul România U17 – Grecia U17
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Primăriile din Botoșani verificate dacă respectă legea cu spațiile verzi
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Tichete de 500 de lei pentru elevi și preșcolari: DATA la care vor primi banii
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024