Scandalul european al cărnii de cal vândută ca și carne de vită a adus o companie din județul Botoșani în atenția presei din Marea Britanie. Celebrul „The Sun” scrie în ediţia de marţi despre afacerile cu cabaline din România.
Doly Com, abator dintr-o zonă săracă situată în nord-estul ţării
După ce este prezentată succint această afacere la CarmOlimp, jurnaliştii englezi fac referire directă la abatorul de la Roma.
„Noaptea trecută, autorităţile au nominalizat un alt abator din România ca fiind o sursă a scandalului. Eete Doly Com Botosani, dintr-o zonă săracă situată în nord-estul ţării. Compania, care are o cifră de afaceri similară cu cea a CarmOlimp, este deţinută de bogata şi puternica familie Căzăcuţ. Cei de la Doly Com au declarat azi-noapte: Noi am trimis carne de cal în Olanda, Suedia, Polonia şi Bulgaria, dar nu ştim cine a trimis-o mai departe în Marea Britanie”, scrie
The Sun. Publicaţia britanică precizează şi că noaptea trecută, companii din toată Europa dădeau vina unele pe altele în acest scandal care a cuprins totul de la supermarket-uri la şcoli.
„România este una dintre țările cele mai corupte din lume”
Abatorul de la Roma este deţinut de
Doina şi Iulian Căzăcuţ, familie care a fost inclusă anul trecut în
Top Forbes – Cei mai bogaţi români cu o avere de 10 milioane euro.
Iulian Căzăcuţ a negat luni implicarea în afacerea cu carnea de cal, iar
Minodora Vasiliu, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat declanşarea unui control, declarând totodată că după primele verificări nu există elemente care să confirme că vreun abator din Botoşani are legătură cu vânzarea cărnii de cal ca şi carne de vită. Materialul din The Sun, a adunat zeci de comentarii în câteva ore de la publicare, într-unul dintre acestea un cititor notând:
„România este una dintre țările cele mai corupte din lume”.
Redăm mai jos pasaje din articolul publicat în The Sun
„Bucăţi de carne de cal, ponei şi chiar MĂGAR ar fi ajuns pe rafturile magazinelor britanice”
Un abator român construit cu fonduri europene este una dintre sursele cărnii de cal care a cauzat scandalul ce a dat peste cap Marea Britanie. Mârţoage bătrâne au fost omorâte şi măcelărite la abatorul CarmOlimp înainte de a fi trimise în Franţa şi Luxemburg.
Bucăţile de carne ieftină erau apoi împachetate în mâncăruri semipreparate pentru supermarket-uri şi vândute pe post de carne de vită.
Nivelul îngrijorării în Europa a crescut noaptea trecută după ce se pare că bucăţi de carne de cal, ponei şi chiar MĂGAR ar fi ajuns pe rafturile magazinelor britanice într-un lanţ alimentar infracţional.
CarmOlimp – situat lângă Sibiu, în centrul României – a negat cu vehemenţă că a încercat să vândă carnea de cal pe post de vită, arătând chiar şi facturile care demonstrau că tranzacţiile sale au fost făcute legitim.
Aceasta a declanşat o vânătoare pe întreg continentul pe măsură ce anchetele încearcă să demonstreze cine a schimbat etichetele din „carne de cal” în „carne de vită” şi unde s-a produs acest lucru.
„Anchetele au stagnat noaptea trecută în România”
Anchetele au stagnat noaptea trecută în România după ce poliţia a insistat că nu a primit nicio plângere oficială.
Abatorul, aflat într-o zonă îndepărtată, este deţinut de familia lui Valentin Soleriu, recent numit Ministru al Agriculturii în România.
Soneriu, de 33 de ani, cu studiile făcute în SUA, s-a lăudat recent că firma sa de prelucrare a cărnii din Ucea de Jos, acum în valoare 7 milioane lire sterline, a fost construită în 2003 graţie unui proiect european de 680.000 lire.
Fratele său de 30 de ani, Paul, vorbitor fluent de limba engleză şi absolvent al Austin Business School din Texas, care conduce CarmOlimp, a declarat pentru The Sun ieri:
„Nu avem nimic de ascuns. Sunt şocat şi sper că vinovaţii vor fi traşi la răspundere – dar vă pot spune 100% că nu este vorba despre noi. Am predat autorităţilor documentele care dovedesc dincolo de orice îndoială că în momentul în care noi am vândut carnea de cal, aceasta era etichetată în mod corespunzător”.
„Ţăranii ai căror cai au ajuns la sfârşitul puterii de muncă ni-i vând nouă, dar vânzarea cărnii de cal nu reprezintă decât o parte minoră a afacerii noastre – de 0.5%”.
„Nu sunt cu toţii bătrâni şi toţi sunt verificaţi de medicii noştri veterinari înainte de afi eutanasiaţi”.
„Este exclus să existe chimicale sau hormoni în carnea noastră de cal – ei ne sunt aduşi de ţărani, care nu-şi permit astfel de lucruri”.
Dl Soneriu ne-a arătat o copie a unei facturi pentru trei tiruri cu carne de cal identificate ca una dintre cele două surse române ale scandalului.
El a fost fericit să dezvăluie descrierea cărnii drept „carne de cal integral”, dar a acoperit cu mâna preţul şi numele achizitorului.
Puiu, un armăsar jigărit
Afară, alături de armăsarul său jigărit, de 12 ani, Puiu, era agricultorul Ion Hampu, de 60 de ani, care a spus : „Nu-mi voi trimite niciodată calul pe porţile acelea. N-o să-l las să ajungă într-o plăcintă în Anglia”.
În prezent, caii pot fi cumpăraţi atât de ieftin în România încât carnea lor poate genera profituri uimitoare.
Doar trei dintre încărcăturile din tirurile CarmOlimp cu carne de cal au adus un profit net pentru firmă de 130.000 lire.
Iar profiturile ar fi devenit şi mai substanţiale dacă s-ar fi vândut carne de cal pe post de carne de vită.
Compania, care are sloganul „Pe gustul sufletului tău”, a avut o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de lire sterline în 2011 şi un efectiv de 324 de angajaţi.
Hop şi Doly Com
Noaptea trecută, autorităţile au nomonalizat un alt abator din România ca fiind o sursă a scandalului este Doly Com Botosani, dintr-o zonă săracă situată în Nord-Estul ţării. Compania, care are o cifră de afaceri similară cu cea a CarmOlimp – este deţinută de bogata şi puternica familie Căzăcuţ.
Cei de la
Doly Com au declarat azi-noapte: „„Noi am trimis carne de cal în Olanda, Suedia, Polonia şi Bulgaria, dar nu ştim cine a trimis-o mai departe în Marea Britanie”. Noaptea trecută, companii din toată Europa dădeau vina unele pe altele în acest scandal care a cuprins totul de la supermarket-uri la şcoli.
CITEȘTE ȘI:
Un abator din Botoşani în scandalul naţional cu carnea de cal
CITEȘTE ȘI:
Vasiliu DSV despre controlul la abator: Nu avem ce suspiciona la Botoşani