”Anul 2022 nu vine cu vești bune pentru România, creșterea îngrijorătoare a prețului energiei electrice, combustibului și gazelor de la sfârșitul lui 2021, a dus la o situație gravă din punct de vedere economic și social”.
Acesta este începutul unei declarații politice cu titlul ”Cum ne-am trezit într-o criză energetică?” pe care senatorul Dorinel Cosma a prezentat-o în ședința Camerei Superioare din data de 16 februarie 2022.
Parlamentarul arată că România se află într-un proces de decădere și desctructurare economică generată de efectele crizei energetice reprezentată prin creșterea semnificativă a costurilor energiei și absența unor politici pe termen scurt, mediu și lung.
”Costurile prea mari ale energiei în industria românească, care a mai rămas și ea, și-a redus producția sau și-au încetat activitatea, printre ele se remarcă și unitățile de mare importanță ale industriei românești, Azomureș și Alro Slatina. Reducerea sau încetarea activității datorită incapacității de a suporta costurile energiei au fost anunțate și de alte ramuri industriale: panificații, a medicamentelor, a procesării produselor de carne, lactate, contructoare de mașini”,
Dorinel Cosma, senator.
Parlamentarul AUR a amintit și de ”anul de coșmar” al IMM-urilor, peste 20.000 de firme din această categorie închizându-se din cauza costurilor prea mari la energie, lucru care a lăsat 50.000 de oameni fără loc de muncă.
”Consumatorul casnic este și va fi cel mai afectat de acestă criză energetică, tradusă prin creșterea prea mare a prețului la energie. Pensionarii, asistații sociali, mai bine de 1,2 milioane de români cu salariu minim pe economie nu-și vor permite să plătească facturile, riscând debranșarea de la gaze, energie electrică, energie termică”,
Dorinel Cosma, senator.
În opinia demnitarului botoșănea, cauza principală o reprezintă Guvernul Cîțu, prin incapacitatea sa de a gestiona un plan de măsuri politice, economice și energetice privind liberalizarea pieței energetice.
”Pe termen scurt este nevoie de un efort diplomatic și de negociere, guvernul trebuie să ceară Uniunii Europene prelungirea termenului de tranziție de la cărbune la energie verde, prin modernizarea minelor de pe Valea Jiului, în sensul posibilității utilizării în continuare a cărbunelui în producția de electricitate pentru sporirea ofertei interne și eliminarea importurilor de electricitate”,
Dorinel Cosma, senator.
În opinia sa, este necesară și accelerarea procesului de extragere a gazului din Marea Neagră și finalizarea aspectelor juridice ale Legii Offshore.
”Societățile energetice, autoritățile, agențiile etc., au devenit culcușul pe bani mulți al oamenilor de partid, a sinecurilor, a fraților, surorilor și rudelor acestora, sufocând și prăbușind constant funcționalitatea și performanța reală a acestora, astfel, s-a ajuns ca doar considerentele de ordin politic să fie importante pentru numirea oricui într-o funcție, să impună până și portarii”,
Dorinel Cosma, senator.
Este convins că respectare promisiunilor coaliției de guvernare de a proteja categoriilor defavorizate prin creșterea veniturilor acestora ca și a programelor de investiții vor fi amânate prin reducerea colectării veniturilor bugetare și a încetării activității multor industrii.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
S-au pus în vânzare biletele pentru meciul cu FCSB, prețuri de la 30 la 300 de lei
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
ACUM, la ”Botoșăneanul TV”: Studenta și avocatul de la AUR pentru Camera Deputaților - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 18, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Patron din Botoșani amendat cu 30.000 de lei: Bani confiscați de polițiști după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Burse școlare 2025: Mai mulți bani pentru elevii olimpici de anul viitor
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024