Secţii întregi şi departamente de primiri urgenţe ale spitalelor din România nu au niciun medic specialist, iar bolnavii sunt trataţi de asistente şi infirmiere sau, în cel mai fericit caz, de stagiari. Cu toate acestea, în prezent, nimeni, niciun oficial sau autoritate din Sănătate, nu are o evidenţă a locurilor vacante şi nici a necesarului de medici din România, scrie Jurnalul Național.
De pildă, reporterii ziarului menționat scriu despre situaţia catastrofală de la Spitalul Municipal din Dorohoi. Deşi pare incredibil, mai multe secţii au rămas fără niciun medic. Acum, asistentele medicale sunt personalul cu cea mai înaltă calificare pe secţiile oncologie, oftalmologie, urologie şi epidemiologie.
În spital nu există nici măcar un medic de familie şi nici medic specialist la laboratorul de analize. Tot în judeţul Botoşani, Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga a rămas cu un singur psihiatru, dar şi acela lucrează cu jumătate de normă.
Estimarea făcută DSP Botoşani în privinţa necesarul de medici pe următorii trei - șase ani este de 92. Aici, cele mai deficitare secţii sunt cele de terapie intensivă (10), medicina de urgenţă (nouă), dar şi neonatologie (șapte) şi pediatrie (șase).
Situația îngrijorătoare nu este întâlnită numai la Botoșani. De exemplu Spitalul din Huşi are şase posturi la Urgenţă, însă niciun medic urgentist. De aceea, în locul Compartimentului de Primiri Urgenţe (care ar avea nevoie de şase medici) a fost înfiinţată o cameră de gardă în care o asistentă face triajul pacienţilor şi îi direcţionează pe secţii, cazurile grave fiind trimise către spitalele judeţene din Vaslui sau Iaşi. Însă tot judeţul Vaslui este într-o situaţie alarmantă: aproape o treime dintre posturile de medici sunt neocupate (din cele 487 de posturi aprobate, 170 sunt vacante).
Totodată, în tot judeţul Brăila “nu există niciun medic angajat pe specialitatea epidemiologie”, potrivit DSP Brăila. Aici, numărul total de posturi aprobate pentru medici este de 1008, dintre care 152 sunt vacante. Clujul este unul dintre cele mai mari centre universitare din ţară, însă din totalul de 1.402 posturi existente în judeţ, 315 sunt vacante. Spitalul Municipal Cluj Napoca are un singur medic la UPU. Tot cu un singur urgentist funcţionează “unele UPU” din Dâmboviţa, dar şi foarte multe CPU ale spitalelor orăşeneşti din Dolj, Gorj, Harghita (Gheorgheni şi Topliţa) sau Vrancea (Adjud). Locuitorii din aceste oraşe, dar şi din comunele limitrofe, pot doar să se roage să nu păţească nimic în afara orelor de program ale medicului de la Urgenţă.
INCENDIU în trafic: Șoferul a oprit în poarta Stației de Pompieri
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Balul Bobocilor, supravegheat de polițiști și jandarmi: Controale prin cluburi și discoteci
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Anunț Nova ApaServ: Mai multe localități din județ rămân fără apă din cauza unei avarii majore
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Botoșănean reținut de polițiști după o „petrecere” în apartament
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024