Filmul documentar cu ocazia Zilei Internaționale a Iei a fost realizat de Casa Municipală de Cultură Dorohoi.
La 24 iunie românii sărbătoresc nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în popor sub denumirea de Drăgaica sau Sânzienele. Începând cu anul 2013 în România și în comunitățile românești din întreaga lume este marcată la această dată ”Ziua Internațională a Iei”, bluza tradițională devenind un adevărat simbol de țară.
Casa Municipală de Cultură Dorohoi a pregătit cu acest prilej un film documentar prin care surprinde un adevărat tezaur de frumusețe constituit din portul popular românesc, așa cum s-a conturat el în tipuri și variante. În elaborarea acestui documentar am pornit de la o colecție de diapozitive, aflate în patrimoniul instituției, adunate sistematic de-a lungul mai multor ani din toate zonele etnografice ale țării.
”Am considerat că din când în când e bine să ne amintim de trecut. Există o adevărată istorie nescrisă, rămasă în memoria generațiilor. Toate popoarele au un trecut, dar al nostru parcă e mai de poveste. Proiectul nostru și-a propus să aducă-n atenția dumneavoastră, un timp pe când oamenii parcă trăiau mai intens anumite stări spirituale și erau mai dulci în comportament. Exista o vreme când oamenii aleși reușeau să lase semne și pe când lumea era ordonată altfel: se cânta și se dansa într-un moment privilegiat: la bucurii, împlinire socială sau bogăție. Acele timpuri dezvăluie orizonturi luminoase, deschid calea vieții adevărate, definesc schimbarea profundă a omului”,
Dr. Emanuela Chitic Ciurciun, manager al Casei Municipale de Cultură Dorohoi
Ia românească reprezintă simbolul a tot ce este viu în tradiția noastră. Ea dă dovada unei inspirații curgătoare, deoarece se înmoaie și dă rod după cum sunt oamenii. Este o oglindă a sufletului. Simbolurile și gândurile se împletesc pe pânza albă asemenea unui cântec. Din păcate, astăzi puțini mai ”cântă” din suflet, poate pentru că nu le mai cântă sufletul.
Proiectul inițiat de Casa Municipală de Cultură Dorohoi și-a propus transfigurarea istoriei iei românești într-un simbol creionat în imaginea unui copac. Acesta își are rădăcinile adânc înfipte în trupul neamului și de acolo își ia vigoarea pe care o dezvăluie oamenilor. Rădăcinile copacului răscolesc adâncurile și se împlântă. Noi, generația noastră, suntem ramurile și frunzele care pornesc spre lumina cerului.
”Copacul” adună lumea și o leagă. Este o adevărată împletitură cerească, iar prin înnodăturile sale urcă spiritul ce își ia vlaga din trup. Drumul iei, văzut astfel, poartă pecetea firii omenești asemenea scării lui Iacov, iar prin acest ”copac” se poate vedea la capătul lumii.
”Mesajul proiectului nostru este acesta: nu purtați haina străbunilor ca pe o mască, goală de orice substanță. Nu purcedeți încotro vă duce drumul, ci mergeți acolo unde nu este nici o cărare și lăsați o urmă! Vă invităm să vizionați documentarul pe pagina de Facebook a Casei Municipale de Cultură, precum și pe site-ul instituției, casadeculturadorohoi.com, începând cu data de marți, 23 iunie 2020”,
Dr. Emanuela Chitic Ciurciun, manager al Casei Municipale de Cultură Dorohoi
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
De ASTĂZI: 16 tineri au intrat în Poliția Botoșani pe ordine publică
Gabriela Erdic
Dec 23, 2024
O „struțo-cămilă” oprită la frontieră: Moldovean, mașină din Franța, permis din Polonia
Gabriela Erdic
Dec 23, 2024
Doi polițiști din Botoșani au salvat viața unui tânăr care atârna în ștreang
Gabriela Erdic
Dec 23, 2024
ULTIMA ORĂ: Accident pe strada Tudor Vladimirescu, tânăr ajuns la spital
Sergiu Bălășcău
Dec 23, 2024
DRAMĂ înainte de Crăciun, soții ajunși arși la Urgențe după explozie, în stare extrem de gravă
Gabriela Erdic
Dec 23, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile