Peste două săptămîni începe un nou an de învăţămînt, iar autorităţile botoşănene încă nu ştiu exact cîte licee, şcoli şi grădiniţe din judeţ deţin autorizaţie sanitară de funcţionare. Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) au trimis rapoarte pe această temă la Prefectură cu date fundamental diferite.
IŞJ : 229 de şcoli neautorizate
Astfel, potrivit datelor prezentate de IŞJ, din cele 706 unităţi de învăţămînt existente în judeţ, 229 ar fi neautorizate sanitar. Majoritatea provin din mediul rural, însă sunt şi altele din urban, precum Şcoala 9 şi grădiniţile 16 şi 23 din Botoşani, şcolile 2 şi 4 şi grădiniţele 1,2 şi 5 din Dorohoi sau şcolile 2 şi 3 şi gradiniţele 2,3,4 şi 6 din Darabani. „Lucrările de reparaţii curente şi igienizările au fost efectuate în proporţie de 85%. Şcolile care au fost inspectate sunt în faza de finalizare a curăţeniei (…). În ceea ce priveşte efectuarea dezinsecţiei, dezinfecţiei şi deratizării s-a constatat că sunt puţine unităţi care au efectuat aceste lucrări deoarece nu există resurse financiare suficiente”, se arată în raportul semnat de Ada Macovei, şefa IŞJ.
DSP : 508 şcoli neautorizate
Reprezentanţii DSP au însă cu totul alte date. Conform informării depuse la Prefectură 508 unităţi de învăţămînt din judeţ nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare. „Motivaţia majoră a neautorizării sanitare (…) este nepotabilitatea apei, aceasta fiind indusă de concentraţiile mari de nitraţi”, se specifică în raportul semnat de Felicia Beleca, directorul DSP.
Situaţia şcolilor din punct de vedere sanitar este dezbătută în cursul zilei de marţi, la Colegiul Prefectural.
CLIPUL ZILEI: Mesajul primarului Cosmin Andrei la Zilele Eminescu
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
S-a cerut DEMISIA prefectului la protestul MAI - LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile