Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a 27 de inculpați, în sarcina cărora s-ar fi reținut comiterea unor fapte de corupție legate de omologarea și înmatricularea unor autovehicule.
În această cauză, a treia, desprinsă din dosarul cunoscut în spațiul public sub denumirea de „Dosarul permiselor de la Suceava”, procurorii anticorupție au finalizat cercetările doar în ceea ce privește comiterea unor fapte de corupție legate de omologarea și înmatriculările auto.
Anterior, în celelalte două cauze, care vizau fraudarea probei teoretice și asigurarea protecției în cazul unor activități de corupție derulate în contextul de mai sus, au fost trimise în 35 de persoane.
În continuare, se desfășoară acte de urmărire penală pentru fapte legate de fraudarea probei practice a examenului de conducere, potrivit stirisuceava.net.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 2018 - 2020, inculpatul Finiș Florin Valy, în calitățile menționate mai sus, ar fi primit direct sau prin intermediari (printre care și cei doi agenți de poliție trimiși în judecată), de la mai multe persoane (mare parte din ele cercetate în prezenta cauză), diferite sume de bani (cuprinse între 100 lei și 500 euro), care nu i se cuveneau, pentru aprobarea și rezolvarea cu celeritate a cererilor de înmatriculare fără programare a unor autoturisme și pentru promovarea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere categoria B. În total, inculpatul Finiș Florin Valy ar fi primit pentru „serviciile” sale sumele de 746 lei și 3.400 euro.
În perioada 2018-2019, cei șase funcționari din cadrul RAR Suceava și Neamț, ar fi primit de la mai multe persoane, direct sau prin intermediari, sume de bani cuprinse între 100 lei și 250 lei în vederea omologării unor autovehicule cu prioritate sau care prezentau diferite neconformități tehnice, autovehicule care ulterior, ar fi fost înmatriculate și introduse în circulație.
De menționat este faptul că, intermediarii solicitau sume de bani cu mult mai mari decât cele pe care le remiteau funcționarilor publici pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu, explicând „clienților”, printre altele, că: 100 euro ajungeau la „cel ce semnează”, 100 lei erau pentru cel de la „numere” și 100 lei pentru a intra în posesia plăcuțelor de înmatriculare în aceeași zi. Unul dintre aceștia, cercetat în prezenta cauză, ar fi pretins și primit pentru „intervențiile” amintite mai sus sumele totale de 5.950 euro și 11.921 lei.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii față de opt inculpați.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
(Foto: stirisuceava.net)
FC Botoșani a împrumutat un fundaș central în vârstă de 24 de ani
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Botoșănean amendat cu 1.500 de lei după ce a făcut „prostii” la ghena de gunoi
Oana Sava
Jan 16, 2025
MINUNE: O femeie și-a uitat poșeta pe o bancă în Centrul Istoric și nimeni nu a furat-o
Oana Sava
Jan 16, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile