Recent, la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași au fost internate trei persoane în stare critică, toate prezentând simptome de intoleranță digestivă și o deteriorare severă a stării generale după consumul de ciuperci. În cazul a doi dintre acești pacienți, a fost necesară intervenția prin dializă hepatică.
Unul dintre cazuri este al unei tinere de 28 de ani din Botoșani, care a consumat ciuperci împreună cu familia în weekend. Ea s-a prezentat inițial la unitatea de primiri urgențe din Botoșani și a fost ulterior transferată la Spitalul Parhon pentru a evalua necesitatea dializei hepatice. Medicul subliniază că, în cazul ei, dializa hepatică nu a fost necesară. Cu ajutorul tratamentului medicamentos și al perfuziilor, starea ei s-a îmbunătățit, iar acum se recuperează în secția de Nefrologie a Spitalului Parhon.
„Am mers la spitalul de urgență. Am stat câteva ore, dar durerile nu s-au calmat suficient încât să pot merge acasă, așa că doamna doctor a decis să fiu internată. De acolo, mi s-a spus că trebuie transferată la Iași. Din tocănița respectivă au mai mâncat mama soacră și doi vecini, dar ei nu au avut nimic. Eu am fost singura care a avut probleme. Crescând aproape de pădure, am consumat ciuperci toată viața mea, fără să am vreodată probleme.
De obicei, nu le testăm în mod special, dar le cunoaștem bine, fiind ciuperci pe care le-am mâncat de când eram mică. Nu m-am așteptat să se întâmple asta și, la început, am refuzat să cred că ar putea fi ceva grav. Am mâncat în jurul orei 18:00, iar durerile au început între 23:00 și 00:00. La spital mi-au spus că am intoxicație cu ciuperci, dar eu credeam că e doar o durere de stomac. Mănânc ciupercile acestea de când eram mică, așa am crescut, cu ciuperci culese din pădure”, a povestit pacienta, potrivit ziaruldeiasi.ro.
Tânăra povestește că ciupercile au fost culese de un vecin din pădure și aduse acasă de soțul ei. Ea a gătit împreună cu soacra, ambele fiind atente să verifice și să curețe ciupercile.
Un alt caz, sosit acum două nopți, este al unei femei de 68 de ani din județul Botoșani, care a consumat ciuperci și se află într-o stare foarte gravă. Medicul spune că pacienta prezintă insuficiență hepatică și renală acută, fiind în comă superficială. În prezent, i se efectuează dializă hepatică, însă prognosticul este rezervat.
Nistor explică faptul că în astfel de cazuri, cu insuficiență hepatică și renală acută, rata de supraviețuire este sub 50%, iar momentul în care pacienții ajung la spital și începe eliminarea toxinelor este crucial. Cu cât tratamentul începe mai devreme, cu atât șansele de supraviețuire sunt mai mari.
„Opțiunile terapeutice nu sunt foarte numeroase. Dializa hepatică este una dintre ele și poate fi realizată doar la Spitalul Parhon și la Institutul Clinic Fundeni. O a doua soluție, după ce dializa hepatică stabilizează temporar pacientul, ar fi transplantul hepatic. Din păcate, această opțiune este mai mult teoretică, deoarece numărul de donatori nu este suficient pentru a răspunde unor astfel de tragedii medicale.
Tragem un semnal de alarmă cu privire la intoxicațiile cauzate de consumul de ciuperci. Acestea pot duce la tragedii care afectează întreaga familie. Este esențial să conștientizăm importanța unei surse sigure pentru consumul de ciuperci, deoarece o simplă eroare în identificarea unei specii poate avea consecințe fatale”, a precizat Dr. Ionuț Nistor.
Medicii subliniază că, în cazul ciupercilor, chiar dacă acestea sunt cunoscute și par identice cu altele, din 300 de ciuperci, este suficient ca una singură să fie toxică. Astfel, se poate întâmpla ca mai multe persoane să consume din aceeași mâncare, dar doar una să nimerească ciuperca toxică și să se îmbolnăvească, în timp ce celelalte nu sunt afectate.
Nu, nu e martor! Prepeliță ridicat de DNA pentru ce a făcut ca manager la spital
Gabriela Erdic
Jan 22, 2025
Constantin Iftime lansează „Eseul carnivor” la Galeriile de Artă Ștefan Luchian
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile