Nivelul salariilor polițiștilor a ajuns atât de jos, încât acesta poate fi obținut din doar două șpăgi luate de la șoferii care au trecut pe culoarea roșie a semaforului.
Asta spun sindicaliștii de la Europol. Probabil pentru că nu vor să-și riște libertatea, polițiștii preferă să iasă la pensie în secunda în care au îndeplinit condițiile, mai ales după batjocura așa-zisei majorări salariale, care îi lasă, de fapt, cu mai puțini bani la sfârșit de lună.
Polițiștii, principalii apărători ai legilor, au fost în totalitate demotivați de statul român, care i-a transformat în cea mai coruptibilă categorie profesională. La atâtea tentații, puțini pot rezista, atâta timp cât au ajuns să ia salarii de mizerie, scrie național.ro.
”Nimeni nu înțelege nivelul foarte scăzut al salarizării în rândul polițiștilor. Noi am făcut niște calcule și am constatat că puterea de cumpărare a unui polițist a fost mai mare înainte de aplicarea Legii salarizării din 2017, decât acum, după ce s-a aplicat jumătate din lege. Un agent de poliție pleacă acasă cu un salariu net de 2.809 lei. Pentru orele lucrate în weekend și în zilele de sărbători legale, un polițist primește, net, 8 lei pe oră. Mulți au spus că preferă să dea ei 8 lei pe oră din buzunar decât să lucreze în aceste zile și să nu fie alături de familie. Pe ora de noapte, polițistul primește 2,80 lei, iar sporul de periculozitate, de risc, de condiții grele este de 116 lei pe lună, adică 5,5 lei pe zi pentru riscul de a fi ucis sau vătămat”, a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.
Acesta povestește că, la o discuție cu colegii mai tineri de la Brigada Rutieră, în care a încercat să-i determine pe aceștia să înțeleagă că nicio sumă din lume nu poate să reprezinte o compensare pentru pierderea libertății, a avut parte de un răspuns aproape șocant, dar cât se poate de real.
”Un coleg mai în vârstă a zis că degeaba le spun celor tineri să nu ia șpagă sau că e mai importantă libertatea, pentru că am ajuns la un nivel atât de scăzut al veniturilor, încât, din două șpăgi pe care le primești de la cetățeni, fără să le ceri, la o trecere pe culoarea roșie a semaforului, ai făcut salariul pe o lună de zile. Și, într-adevăr, din analiza unor dosare de luare de mită în sistem, s-a constatat că șpaga medie este de 1.500 de lei”, a precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.
Sindicatul Polițiștilor Europol anunță un val uriaș de pensionări din sistem, după ce Guvernul a decis să acorde doar un sfert din cele două tranșe de majorări salariale, care ar fi trebuit să intre integral în plată de anul acesta, conform Legii 153/2017.
”Din discuțiile purtate cu colegii noștri din teritoriu, aceasta a fost lovitura decisivă pentru ei, având în vedere că nicio promisiune a ministrului Lucian Bode nu a fost materializată. Astfel, polițiștii au considerat că nu mai au de ce să rămână în sistem și s-au pensionat la termen”, spune Cosmin Andreica. Media de vârstă la care se pensionează este de 51 de ani și opt luni, dar polițiștii din operativ se pot pensiona cel mai devreme la 47 de ani.
Schimbări anunțate în școli: CE va interzice noul ministru al Educației
Redacția Botoșăneanul
Jan 19, 2025
Botoșănean surprins pe camerele video în timp ce abandonează un câine – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 19, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 19, 2025
Iftime, de lângă noul antrenor de la FC Botoșani: Putem să înfruntăm orice provocare
Redacția Botoșăneanul
Jan 19, 2025
Cântăreață celebră, concert traumatizant la Botoșani: Țipam încontinuu «Bă, fugiți! » - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 19, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile