Public numeros, o orchestră-gazdă, violoniști din două generații și un dirijor care a dominat prin prestanță, echilibru și profesionalism.
Născut pe 8 februarie 1943, Sabin Păutza este un reper în lumea muzicii contemporane: compozitor, dirijor, pianist, absolvent al Conservatorului bucureștean, profesor universitar în Iași, carieră aureolată în Statele Unite ale Americii. Mai bine de două decenii a fost prim-dirijor și director artistic al Orchestrei simfonice din Plainfield (statul New Jersey). A activat ca dirijor și compozitor la Carnegie Hall (New York), cea mai importantă scenă muzicală din SUA, însă a încântat și publicul din Roma, Varşovia sau Sydney.
O personalitate care devine, pe măsură ce timpul rotunjește vârstele, un personaj. Un om de o aleasă cultură, cu o luciditate artistică menită să îi disciplineze fiecare apariție scenică, Sabin Păutza manifestă față de tinerii muzicieni o generozitate aparte.
Publicul botoșănean a audiat, vineri seara, Romanian Medley, de Sabin Păutza, parte din Jocuri II, lucrare pentru cvartet de coarde și orchestră, compusă în anul 1977. Bazată pe melodii populare din toate regiunile, predominând cele maramureșene, Romanian Medley a beneficiat de adaosuri care au oferit lucrării spectaculozitate, de la bătăi din palme la strigături, compozitorul apelând ingenios la percuționista Teofana Lența, cea care a și primit aplauze la scenă deschisă pentru contribuția vocală.
Programul serii a continuat cu Concertul pentru două viori și orchestră în re minor, de Johann Sebastian Bach.
Invitații serii – Florin Ionescu-Galați și Robert Eduard Ursache – au adus pe scena de la Botoșani una dintre cele mai cunoscute lucrări din opera lui Bach.
Concertul pentru două viori şi orchestră în re minor este considerat drept o capodoperă de echilibru, de perfecţiune a formei, de expresie nobilă. Pentru Bach, spun contemporanii, scopul suprem și rațiunea finală a muzicii trebuie să fie ”gloria lui Dumnezeu și recrearea minții”.
Publicul meloman din Botoșani a avut parte, de data aceasta, de un dialog al generațiilor pe scena Filarmonicii ”George Enescu”. Robert Eduard Ursache, elev al Liceului de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani, a început să studieze muzica de la 6 ani și jumătate, cu Gheorghe Petrescu, concert-maestru al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani, apoi, la liceu, a studiat vioara cu Cristina Chiș, ulterior cu prof. Cătălin Șobachi. Distins cu numeroase premii la concursuri de interpretare instrumentală, beneficiază în prezent de îndrumarea maestrului Sabin Păutza. De asemenea, studiază vioara și cu prof.univ. Florin Ionescu-Galați, alături de care a evoluat, vineri seara, pe scena Filarmonicii din Botoșani.
Un apropiat al scenei botoșănene încă de când concerta alături de tatăl său (renumitul Ilarion Ionescu-Galați), violonistul Florin Ionescu-Galați este în prezent solist permanent al Filarmonicii ”George Enescu”. Absolvent al Academiei de Muzică din București, elev al lui Ștefan Gheorghiu, Florin Ionescu-Galați este un invitat frecvent al orchestrelor din țară și din străinătate, talentul său fiind recunoscut astăzi în lumea muzicală.
De data aceasta, publicul a asistat la o relație subtilă între doi artiști, între două viori. Cu influențe ale muzicii italiene – cu trimiteri la Vivaldi – străbătut de o temă recurentă pe care orchestra o menține și o susține, episoadele solo completează și contrastează deopotrivă. Viorile sunt răsfățatele concertului lui Bach, compozitorul oferindu-le spații generoase, în dialoguri care se desprind de întreg pentru a puncta și a reda caracterul muzicii lui Bach.
Aplauzele au fost pe măsură, mai ales că în sală s-au aflat numeroși colegi și profesori ai tânărului violonist.
Pauza obișnuită a serilor de concert a readus în sală spiritul muzicii pitorești și lirice, cu Simfonia nr. 3, în la minor, op. 56, ”Scoțiana”, de Felix Mendelssohn-Bartholdy. ”Scoțiana”, așa cum este cunoscută simfonia, a schimbat registrul lui Bach și a adus în sală spiritul eroic, melodiile inspirate din dansurile scoțiene, ritmul exuberant al vechilor marșuri. Pentru că, deși situată de criticii vremii sale în afara romantismului, muzica lui Felix Mendelssohn-Bartholdy nu este lipsită de grație și eleganță.
Sub bagheta lui Sabin Păutza, orchestra Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani a oferit o muzică sensibilă, redată în linii melodice clare, dar în limbaj cristalin și curgător. Cu toate acestea, nu este lipsită de maiestuozitate, de bucăți triumfale care au fost îndelung aplaudate la final.
Concertul viitor va avea loc sâmbătă, 15 februarie, și este dedicat Zilei Îndrăgostiților. Dirijorul Daniel Manasi, soprana Mediana Vlad și tenorul Bogdan Lupea vor oferi, alături de orchestra Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, pagini orchestrale de largă popularitate, lucrări vocale, duete.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Tânăr ridicat de „mascați”, a furat din magazine trei zile la rând
Oana Sava
Nov 16, 2024
„Carnavalul toamnei” la un liceu din Botoșani: Proiect de suflet cu frații de peste Prut
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Tragedie lângă noi: Tânăr înjunghiat mortal de un coleg la o petrecere
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Legendarul Nicu Alifantis vine la Botoșani pentru un concert special cu Filarmonica
Oana Sava
Nov 16, 2024