Născut în Botoșani, Dragoș Median este medic oncolog, cu experiență de mulți ani în tratamentul cancerului mamar și al cancerelor ginecologice.
Este membru certificat al Societății Europene de Oncologie Medicală (ESMO), al Balkan Union of Oncology (B.U.O.N.) și al Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO).
”Specializarea într-o singură direcție oncologică a permis medicilor și asistentelor de aici câștigarea unei experiențe clinice deosebite, prin concentrarea unui număr crescut de cazuri cu patologie similară”, spune medicul oncolog într-un interviu acordat pentru Spațiul Medical.
Dr. Dragoș Median activează în cadrul Spitalului Filantropia din București.
- Care este rolul unui navigator pentru pacienții cu boli oncologice?
Dragoș Median: Cantitatea de informații noi pe care le primește un pacient oncologic este colosală: pe de o parte sunt informațiile medicale, oferite de medici, asistente, diverse materiale informative – referitoare la tratamente, obiectivele propuse, efectele secundare, pe de altă parte sunt informațiile mai puțin medicale – tratamente alternative, diverse regimuri alimentare, etc. pe care familia, prietenii, colegii încearcă să le transmită. Acestea se adaugă unei presiuni uriașe a fiecăruia dintre pacienți de a-și pune lucrurile în ordine, de a încerca să își mențină un curs firesc al vieții personale și profesionale, de a rezolva diverse probleme financiare neprevăzute etc.
În aceste condiții, existența unei persoane care să faciliteze înțelegerea diferitelor etape de tratament, cu beneficiile și riscurile fiecăreia dintre ele, care să ajute la planificarea acestora, care să acorde sprijinul moral și psihologic necesar, devine esențială. Toate aceste sarcini sunt îndeplinite de navigator.
În sistemele bine organizate, navigatorul sprijină pacienții oncologici în luarea unor decizii, îi ajută să înțeleagă necesitatea unor terapii și să depășească mai ușor fiecare etapă de tratament. În sistemele dezorganizate, cum este cel medical românesc, rolul navigatorului devine și mai important. El/ea trebuie să realizeze toate acele legături pe care sistemul medical nu le are: colaborarea dintre specialiștii implicați în tratarea unui caz, realizarea programărilor într-o manieră optimă, monitorizarea complianței la tratament sau a unor efecte secundare importante clinic, adeseori oferirea suportului psihologic necesar. Din păcate, deși acest concept este unul cu ceva vechime, în România există puține persoane calificate pentru această profesie și puține locuri în care acestea își desfășoară activitatea. Pe de altă parte, faptul că există un interes crescând pentru acest subiect, mă face să rămân optimist în ceea ce privește dezvoltarea acestei categorii profesionale.
- De ce este nevoie de crearea unor centre specializate de chirurgie oncologică ginecologică?
Dragoș Median: Concentrarea unui număr mare de cazuri într-o singură instituție medicală duce la creșterea experienței personalului medical cu acel tip de patologie și obținerea unor rezultate din ce în ce mai bune. Aceasta afirmație este valabilă pentru orice tip de afecțiune oncologică și pentru orice specialitate medicală implicată în tratarea pacienților cu neoplazii.
În cazul oncologiei ginecologice, rolul chirurgiei este fundamental. Un chirurg se formează în timp, prin exercițiu, iar aceste condiții nu se pot realiza decât în centre în care există o adresabilitate crescută. Chirurgia cancerelor ovariene, spre exemplu, este una dintre cele mai complexe. Experiența altor țări a arătat că rezultatele obținute (în termeni de supraviețuire a pacienților) diferă semnificativ între centrele/echipele care se operează aceasta patologie în mod frecvent (> 24 de operații anual) și cele care o fac sporadic. De aceea, în lume, s-a urmărit crearea unor instituții specializate în tratarea acestei patologii. Astfel, în Cehia s-a reușit în ultimii 10 ani crearea unei rețele care cuprinde 12 centre de oncologie ginecologică și către care se adresează peste 85% dintre pacienții cu aceste afecțiuni. Rezultatele obținute au fost din ce în ce mai bune, experiența căpătată a fost raportată în articole din revistele de specialitate, iar Cehia este acum una dintre țările în care se pregătesc medici specializați în ginecologie oncologică din întreaga Europă.
Același raționament se aplică și în cazul tratamentelor medicale. În România, lipsa unor astfel de centre face ca intervențiile chirurgicale oncologice să fie făcute în orice spital care are o secție de ginecologie. Adesea aceste intervenții sunt realizate suboptimal, iar complicațiile ce urmează sunt dificil de gestionat, viața pacienților fiind afectată în mod negativ.
CE a scris presa rusă despre victoria lui Călin Georgescu în turul I al alegerilor prezidențiale
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Adolescenți prinși de jandarmi după ce au furat trei geci dintr-un club din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Botoșănean care mergea pe contrasens, urmărit de polițiști în trafic: CE s-a descoperit după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
ACUM: Trei candidați marca AUR pentru Parlament, în direct la ”Botoșăneanul TV” – VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024